Пийте шампанско за по-добра памет
от Kulinar.bg | 09 май 2013
Алкохолната напитка предпазва от болестта на Алцхаймер

Ново изследване показва изключително доброто влияние на шампанското върху паметта.

 

Алкохолната напитка предпазва от болестта на Алцхаймер и развитието на деменция. Изследването е проведено от екип учени от Университета в Рединг.

 

Деменцията започва да се развива след 40-годишна възраст и е прогресивно заболяване. Тази болест води до постепенно намаляване на паметта и умствените възможности.

 

Веществото, което се бори с тези заболявания, намиращо се в шампанското, е фенолната киселина.

 

Затова ръководителят на научния екип - проф. Джеръми Спенсър съветва всички навършили 40-годишна възраст да пият по две до три чаши шампанско седмично.

 

 

Изследването, проведено върху лабораторни мишки, сочи, че шампанското подобрява пространствената памет. Екипът на проф. Спенсър давал на гризачите от алкохола, примесен в храната им, в продължение на 6 седмици.

 

Рецепти