Овесена каша е най-добрата закуска
от Kulinar.bg | 14 януари 2018
Овесената каша ще ни енергизира и засити за по-дълго време

Закуската е най-важното хапване за деня! Чували сте това твърдение, нали? А защо е така. Защото трябва да ни даде достатъчно хранителни вещества и сила, за да сме в кондиция през целия ден.

 

Много специалисти съветват сутрин да се хапва овесена каша, от която ще можем да си набавим необходимите питателни вещества, от които се нуждае организма ни.

 

Овесената каша представлява смляна каша от олющено жито, овес или булгур. Нарича се още бял овес. Овесената каша се прави като се олющват зърната на овеса, затоплят се, след това се охлаждат, така се стабилизира едро смления овес. След това идва моментът, в който овесът трябва да се смели. По желание може да се направи едра, средно смляна или фино смляна каша. От олющените зърна се правят валцовани (листови овесени ядки), които са вариант на овесената каша.

 

Въпрос на предпочитания е, но много хора имат проблем с предъвкването на едрите овесени ядки, затова за тях по-добрият вариант е да хапват ситно смлените. Ако не можете да се снабдите със ситно смлени ядки, можете да ги смелите с кухненски пасатор или блендер.

 

Ситно смлените ядки се правят, като се сваряват предварително и след това се валцоват (пресират).

 

Стига за производствения процес, ако искате да се нахраните здравословно и да се енергизирате, опитайте да хапвате овесени ядки на закуска.

 

Можете да добавите към овесената каша плодове. За тях скоро ви споменахме, че много специалисти в диететиката ги поставят в основата на хранителната пирамида. Заедно със зеленчуците, плодовете са двигателната сила на организма. Можете да овкусите овесената каша с канела на прах. Освен, че ароматът на кашата ще стане много апетитен, канелата тайно ще работи за сърдечно-съдовата дейност. Индийско орехче в овесената каша също би се вписало доста добре. Можете да подсладите вкуса на кашата с малко мед. За неговите вълшебства няма нужда отново да напомняме.

 

Ситно смляната овесена каша може да се направи на смути. Това също е добър начин да енергизирате деня си. Овесената каша може да се включи в рецепти за палачинки, сладки, мъфини и пайове.

 

Хапването на овесена каша сутрин ще задържи глада далеч за по-дълго време. Ще помогне в борбата със свалянето на килограми. Тъй като е богата на фибри, овесената каша помага за редуциране на лошия холестерол. Намалява риска от развиване на хипертония, диабет и сърдечни заболявания. Овесената каша е чудесен резервоар на витамин В, желязо, протеини и магнезий. Вече стана дума, че помага за отслабване като подпомага храносмилателния тракт.

 

Една такава закуска е нискокалорична и полезна в много аспекти. Освен всичко казано дотук, кашата от овес е мощен имуностимулатор.

 

Рецепти