Несъзнателни грешки, които забавят метаболизма
от Kulinar.bg | 10 април 2014
Повечето от нас ги допускат всекидневно

Причините за забвения метаболъзм може да са различни. Но има някои вредни навици, които могат да са причина за забавената обмяна на веществата.

 

По този наичн ние несъзнателно пречим на преобразуването на храната в енергия и оптималното усвояване на полезните вещества в нея.

 

В някои случаи съществуват генетични предпоставки за метаболитни проблеми, но ако не са установени такива, то вероятната причина е в няколко навика, свързани с начина на живот, с които ние си правим лоша услуга на собственото тяло.

 

Ето и най-разпространените сред тях.

 

Лош сън 

 

Той може да бъде причина за инсулинова резитентност, а това е пряка причина за качване на килограми. Тъй като оказва пряко влияние на скоростта на метаболизма.

 

Пропускане на хранене

 

Ако се случва рядко да пропуснем някое от храненията, това не може да е причина за забавяне на метаболизма. Но високата честота на нередовно хранене вече почти сигурно ще доведе до грешка в обмяната на вешествата.

 

Често хранене с бързо преработваеми храни

 

Например бял ориз и бял хляб. Тези храни не изискват много време за преработка от организма, което помага на метаболитните процеси да се забавят, най-общо казано. Питателната храна, богата на хранителни вещества, помага на метаболизма да е във форма и да работи на пълни обороти.

 

Недостатъчно вода

 

Литър вода на ден работи в услуга на обмяната на веществата. Научно доказано е, че хора, които пият достатъчно вода имат по-бърз метаболизъм.

 

Сега остана само да си дадем сметка колко от тези метаболитни вредни навици имаме и да ги сведем до минимум.

 

Рецепти