Храни за бърз метаболизъм
от Kulinar.bg | 07 декември 2013
Преди празниците имаме нужда от леко разтоварване

Ах, този метаболизъм! Не трябва да се пропуска същественият факт, че той до голяма степен зависи от отделния генотип на организма.

 

Де да можеше да подготвим, някакси, организма си за предстоящите празнични трапези... Ами добрата новина е, че има няколко храни, които могат да го сторят. Просто можете да се разтоварите, преди да си похапнете повечко по празниците.

 

Звучи малко парадоксално да контролираме метаболизма чрез храна, но е факт. Ето ги и храните.

 

Яйчените белтъци са богати на аминокиселини, които държат метаболизма "в кондиция", протеини и витамин D.

 

Сухото месо "е пълно" с желязо. Ако тялото има недостиг на желязо, то това може да забави метаболизма. Затова е добре на ден да хапваме 3-4 порции с храни, богати на желязо (не изцяло, но в порцията да има поне по един продукт, богат на този минерал). Много голяма част от нежната половина на човечеството страда от дефицит на желязо, а това не е добра новина за фигурата ни. Например една чаша леща съдържа 35% желязо.

 

Храни, богати на желязо.

 

Лекарите алармират, че ако сте дехидратирани, дори в толкова лека форма, че да не чувствате жажда (защото острата жажда е признак на по-сериозна степен на дехидратация), това е причина за забавяне на метаболизма. Специалистите съветват, че е добре да се пие студена вода, за чието затопляне, тялото изразходва повече калории.

 

Знаете ли, че средната скорост на преработка на храната на хората, които пият кофеиново кафе е 16% по-висока, в сравнение с тази на хората, които предпочитат безкофеиново.

 

Друго проучване гласи, че консумацията на калций спомага за регулирането на метаболизма.

 

За полезните свойства на пълнозърнестите храни сме говорили многократно, но към всички се прибавя и способността им да "изгарят" повече калории. Не го приемайте буквално, разбира се, става дума за това, че преработката на тези храни изисква повече време и това води до изразходването на повече калории.

 

Както вече казахме, метаболизмът е генетично обуслован, но ние можем да направим малко усилие да му помогнем. Опитайте да си хапвате тези храни, малко по-често от количеството до момента, и проследете ефекта.

 

Рецепти