Натиас - испанският яйчен крем
от Kulinar.bg | 02 септември 2015
С многото му лица по света

Всички сме фенове на яйчените кремове, няма две мнения по въпроса.

 

Това можем да го докажeм много лесно – почти няма кухня, която да няма своя любима рецепта за яйчен крем.

 

Било то френските крам карамел и брюле, бразилският куиндин, испанският флан и т.н.

 

Всички те са различни варианти на яйчен крем. Но са толкова вкусни, че който и да ни сервират, направо изчезва за секунди от масата.

 

Сега ще стане дума за още един испански крем – Natillas

 

 32927

 Крем Натиас, сервиран в Мадрид/wikipedia.org

 

Натиас е термин, който се използва за определено направление десерти, част от кухнята на испаноговорящите страни.

 

В Испания натиас е десерт, направен от мляко, захар, яйца и още няколко ароматизиращи продукта – ванилия и канела. Звучи наистина вкусно, нали?

 

В Колумбия, където също си падат доста по десерта, обаче не слагат яйца. В такъв случай, колумбийският натиас е подходящ за хора, които по някаква причина не хапват яйца и продукти, които ги съдържат.

 

32926

 Порция крем Натиас в Колумбия/wikipadia.org

 

На някои места крем натиас се сравнява с още една вкусотия от европейската кухня – крем Англез.

 

В Испания крем натиас се прави от мляко, захар, яйца, ванилова есенция и канела. На финала, преди да бъде сервиран, натиас се гарнира с бисквитка. В някои рецепти се използват само жълтъците на яйцата, но това е въпрос на избор на готвача.

 

Разликата между натиас, крем карамел и крем Англез се крие в текстурата на десертите. Тя, разбира се, е подобна, но натиас е малко по-течен. Именно затова позволява да се сервира с бисквитка, която поема от крема, става мека и определено обогатява усещането при консумацията му. А като добавим и ванилия и канела, тогава наистина получаваме един уникално ароматен и много апетитен крем. 

  

В Колумбия обикновено приготвят десерта по коледно време. Сервира се с традиционните понички от Латинска Америка - Buñuelos

 

Перу е следващата държава, където приготвят вариант на крем натиас. Разликата идва оттам, че в Перу правят крема по-гъст и няма яйца.

 

Подобен яйчен крем правят още и в Коста Рика, Мексико, Пуерто Рико. 

 

Вече наистина се убедихме, че по целия свят яйчените кремове са най, ама най-разпространеният десерт.


Да не забравяме, че и в България на първо място поставяме крем карамела като любим десерт.


На финала ви предлагаме да си направите един крем натиас, за да се пренесете за малко в Испания или дори в Латинска Америка.

Рецепти