Направи си сам: Бейлис
от Мартина Николова | 29 януари 2014
С ирландко уиски и мляко

Едно от питиетата, които определяме като "женски" е Бейлисът. Ликьор, направен на основа на ирландското уиски.

 

Кремообразната му текстура и карамелен цвят го правят много апетитен, а сладостта на крем-ликьора примамва нежната половина от човечеството, и не само.

 

Оригиналното алкохолно съдържание на Бейлиса е 17%.

 

Както се случва с млякото, и този вид ликьор не бива да се консумира в комбинация с киселина - сок от лимон, вино, дори малко, тоник и др.

 

Получава се лоша реакция, но въпреки тази препоръка, често се консумира именно така.

 

Стига толкова подробности. Рецептата за този ликьор е разкрита и ние ще ви предложим точната процедура по направата му в домашни условия.


Необходими продукти:

 

1 чаена чаша течна сметана

 

420 мл кондензирано мляко

 

300 мл ирландско уиски

 

1 чаена лъжичка разтворимо кафе

 

2 с.л. шоколадов сироп/топинг

 

1 чаена лъжичка ванилов екстракт

 

1 чаена лъжичка бадемова есенция

 

Начин на приготвяне:

 

Всички съставки се комбинират в блендер или кухненски робот. Пуснете на максимална мощност за 30 секунди.

 

Изсипете течността в стъклена бутилка и сложете домашния крем-ликьор в хладилника да се охлади. Можете да го държите там за 2 месеца.

 

Важно е да се разклаща бутилката, преди употреба.

 

Няма опасност да се развали млякото, тъй като алкохолът е значително количество и това не му позволява прокисване.

 

Подобно на рецептата за коледен пудинг.

 

Като казах Коледа, може и да е минала, но не пречи да подарите една бутилка домашен крем-лиьор следващият път, когато идете на гости. Всеки би се зарадвал на този вкусен, ароматен и ръчно направен подарък.

 

Пък и по този начин ще избегнете консервантите и стабилизатори, за които знаем, че определено е добре да избягваме.

 

Рецепти