Едно от питиетата, които определяме като "женски" е Бейлисът. Ликьор, направен на основа на ирландското уиски.
Кремообразната му текстура и карамелен цвят го правят много апетитен, а сладостта на крем-ликьора примамва нежната половина от човечеството, и не само.
Оригиналното алкохолно съдържание на Бейлиса е 17%.
Както се случва с млякото, и този вид ликьор не бива да се консумира в комбинация с киселина - сок от лимон, вино, дори малко, тоник и др.
Получава се лоша реакция, но въпреки тази препоръка, често се консумира именно така.
Стига толкова подробности. Рецептата за този ликьор е разкрита и ние ще ви предложим точната процедура по направата му в домашни условия.
Необходими продукти:
1 чаена чаша течна сметана
420 мл кондензирано мляко
300 мл ирландско уиски
1 чаена лъжичка разтворимо кафе
2 с.л. шоколадов сироп/топинг
1 чаена лъжичка ванилов екстракт
1 чаена лъжичка бадемова есенция
Начин на приготвяне:
Всички съставки се комбинират в блендер или кухненски робот. Пуснете на максимална мощност за 30 секунди.
Изсипете течността в стъклена бутилка и сложете домашния крем-ликьор в хладилника да се охлади. Можете да го държите там за 2 месеца.
Важно е да се разклаща бутилката, преди употреба.
Няма опасност да се развали млякото, тъй като алкохолът е значително количество и това не му позволява прокисване.
Подобно на рецептата за коледен пудинг.
Като казах Коледа, може и да е минала, но не пречи да подарите една бутилка домашен крем-лиьор следващият път, когато идете на гости. Всеки би се зарадвал на този вкусен, ароматен и ръчно направен подарък.
Пък и по този начин ще избегнете консервантите и стабилизатори, за които знаем, че определено е добре да избягваме.