Ирландско кафе - уиски с екстри
от Мартина Николова | 20 януари 2014
Прекрасен кафе коктейл за всеки празник

Невероятната идея за комбинирането на силното уиски с горещо, черно кафе хрумнала на някой умен ирландец. За което сме му много признателни.

 

Точно сега може би е правилното време за едно такова кафе - късно е за чисто еспресо, малко раничко за уиски, което означава, че е време за едно ирландско кафе. Но това ще е нашата малка тайна, нали.

 

От дълги години, този топла напитка е сгрявала сърцата на ведрите ирландци. Прочутите пъбове предлагат различни конбинации на напитката, които разбира се, се въртят около двете основни съставки – кафе и уиски.

 

За да имате перфектното ирландско кафе, изберете най-доброто ирландско уиски, което можете да намерите. Използвайте прясна сметана, която току що сте разбили. Важно е да не забравите за сгреете чашата, в която ще консумирате кафето.

 

Тъй като то се сервира обикновено в стъклена чаша, сложете топла вода в нея, докато приготвяте кафето. Черното кафе се слага в чашата. Уискито и поне една чаена лъжичка се разбъркват, докато се разтвори захарта. Добавянето на захар има значение за това сметаната да се задържи на повърхността.

 

Някои рецепти за ирландско кафе се правят с течна сметана. Но тя е специална и е по-гъста. Излива се върху гърба на лъжица в чашата. Така няма да се смесят напълно и се получава красив контраст.

 

Има едно условие, кафето не бива да се бърка, след като е добавена сметаната, а да се пие през нея.

 

Или по-често срещаният вариант е да се добави бита сметана. Пък и търговският вид е по-добър, съгласете се. Съветваме ви да се снабдите със стъклени чаши за кафе-октейли. Така ще можете да зарадвате гостите си, следващият път, когато им сервирате кафето в една такава.

 

Ето я точната рецепта за ирландско кафе.

 

Рецепти