Направи си сам: Саздърма
от Мартина Николова | 24 януари 2014
Лесно е, опитайте и вие

Обичате ли саздърма? Месният деликатес идва от турската кухня.

 

Представлява варено месо, подправено с дафинов лист, пипер или бахар.

 

Може да се използва различен вид месо за направата й – свинско, говеждо, овче или да микс.

 

Тъй като ние обичаме да предлагаме домашни рецепти за приготвяне на разни неща, които не харесваме в магазина, следва да направим точно това с една рецепта за домашна саздърма.


Необходими са ви:

 

600 гр свинско (не трябва да е абсолютно изчистено, както за други рецепти)

 

сол и пипер на вкус

 

2 дафинови листа

 

Начин на приготвяне:

 

Сварете месото, както си е с кокалите. Те не се махат, тъй като в тях има желатин, а той ни е необходим за рецептата.

 

*Ако това с желатина ви се вижда странно, научете повече за направата му.

 

Сложете месото да се вари и когато започне да се отделя от кокалите, значи е напълно сварено.

 

Извадете го от водата и го нарежете на ситни парчета. Овкусете с подправките и сложете в ринг.

 

Оставете саздърмата в хладилника за 12 часа да стегне.

 

*Има и още един вариант – месото да се запържи в мас, след като е сварено, да се овкуси и останалото е същото.

 

Опитайте някои от вариантите, ако сте фенове на саздърмата.

 

Рецепти