Най-полезният черен списък
от Милена Димитрова | 27 юни 2013
Черното е новото полезно, благодарение на антоцианините

Списъците за най-мощните суперхрани, или тези с най-многобройните здравни ползи за човека, са шарени колкото дъгата. Тъмната страна на ядивното растително царство обаче също има своите мощни предимства.

За това е "виновен" един конкретен антиоксидант – т.нар. антоцианин. Той е мощен фитонутриент, или вид флавоноид, който се състои от водоразтворими пигменти. Последните са много важни за правилното функциониране на растенията.

Най-концентрираните естествени източници на антоцианините са пурпурните, сините, червените и черните пълноценни храни, както и някои семена и подправки.

Според някои проучвания, антоцианините могат да намалят риска от сърдечно-съдови проблеми и диабет, както и някои разновидности на рак. Според други, пурпурните пигменти защитават мозъка с напредването на възрастта.

Според професора по хранителна химия Сай Лий от университета Корнел, тъмните храни имат много повече антиоксиданти от оцветените в по-светли багри, именно благодарение на високото съдържание на пигменти.

И така, стигаме до съществената част – кои черни герои са най-полезни?

Черен пипер на зърна

13029

Източник: Wikipedia

За щастие, българската национална кухня много уважава и насърчава употребата на черен пипер. Плодчетата на растението Piper Nigrum са толкова вълшебни, че увеличават абсорбирането на хранителните вещества от други продукти до 2000% повече, отколкото която и да е друга подправка или храна.

Черният пипер има силни антибактериални свойства и е много полезен за доброто храносмилане. В аюрведичната медицина от векове се използва като възстановително и храносмилателно средство. Всъщност вълшебните зрънца стимулират дигестивните ензими и осезаемо намаляват вероятността от подуване и поява на газове.

Това се дължи на активното вещество пиперин, съставката, на която трябва да благодарим за чудесния вкус и аромат на черния пипер.

Черен чай

13032

Източник: sxc.hu

Пълен с антиоксидантни полифеноли, черният чай е отлично познат герой в здравословното хранене. През 2001 година бе извършено проучване от Университета в Бостън, което доказа, че черният чай има способността да лекува исхемичната болест на сърцето ендотелна дисфункция, предвестник на доста по-сериозни сърдечносъдови проблеми.

Счита се, че по една чаена чаша черен чай дневно намалява опасността от заболяване на сърцето, пази зъбите от кариеси и уплътнява костите.

Черна леща

13030

Източник: Thinkstock/ Guliver

Черната леща, позната още с името Белуга, напомня на хайвер, след като се сготви. От хранителна гледна точка, малките зрънца на черната леща имат ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на фибри, желязо и протеини. Чудесен източник на енергия, който е способен да стабилизира нивата на кръвната захар.

Една чаша с черна леща съдържа около 50% от препоръчителната доза желязо за жени.

Тъмните зрънца са добър източник на витамин В и на минералите фосфор, манган и магнезий. Последният се определя като най-добрият минерал въобще, тъй като "подкрепя" метаболитните процеси и пази сърцето.

 

Освен това, те съдържат танини и фитохимикали. Намаляват възпаленията в организма, което ги превръща в правилен избор за всички хора, които се борят с хронични възпалителни процеси. Както знаете, именно на възпаленията се дължат всички сериозни проблеми с човешкото здраве.

Припомнете си и следните черни супергерои:

Черен чесън

Черен кимион

Черен ориз

 

Рецепти