Мурсалски чай
от Kulinar.bg
Къде се среща и за какво е полезен

Въпреки че научихме, че бирата е идеална дори за студа, пиенето на чай през зимата е повече от ритуал. Родният чай пък може да се похвали с редица полезни и удобни фактори – тъй като расте на родна почва, може да си го наберете и сами. В тази връзка винаги знаете какво пиете.

 

Какъв по-добър пример за чуден местен чай от мурсалския?

 

Наричат го още пирински, защото се среща предимно в Пирин планина, но расте също и в Родопите, както и на няколко други места у нас. Открит е за първи път в Македония, която страна, всъщност, е и най-големият производител и износител на билката.

 

Растението е балкански ендемит (тоест, може да бъде открито само в границите на Балканския полуостров) и по тази причина е включено в Червената книга на България.

 

За щастие, много хора го отглеждат в собствени стопанства, затова спокойно бихте могли да го намерите в аптеките и на пазара, ако не сте имали възможност сами да си го наберете.

 

Чаят съдържа голям брой флаваноиди, както и прилична доза етерично масло и танини. Смята се, че редовната му консумация повишава съпротивителните сили на организма. Добре е да знаете, че пиринският симпатяга е незаменим помощник в лечението на грип и настинка.

 

Освен това, в билката присъства отбор от ценни минерали, между които магнезий, калий, цинк, мед, кобалт и др. Притежава силно антивъзпалително и антибактериално действие.

 

Заради мощния си антиоксидантен профил, билката има репутация на антиейджинг "войник" – твърди се, че може да забави процеса на стареене.

 

Сварете стръкче изсушен мурсалски чай в около 250 мл вода. Варете не повече от 3-5 минути, защото отварата ще стане прекалено силна. И готово!

 

 

Имайте предвид, че, поради високото си съдържание на танини, чаят не е добре да се приема от бременни. 

 

Още полезни новини на здравословна тематика - във Fitwell.bg!

 

Рецепти