Може да имате "скрита" непоносимост към мляко
от Kulinar.bg | 15 октомври 2015
И да не подозирате за нея

Говорейки за алергии и непоносимости, сме свикнали да правим асоциация с остри реакции на организма към алергените, но е възможно човек да има по-лека форма на непоносимост и поради липсата на остри алергични реакции дори да не подозира за това.

 

Според изследвания на учени съществува голяма възможност човек да има известно ниво на лактозна непоносимост. Те са установили, че 65% от хората имат проблеми с преработването на млечни продукти.

 

Това може да означава много неща. На първо място, лактозната непоносимост е невъзможност за пълно разграждане на лактозата. В детския организъм има свръхпроизводство на ензима лактаза, който е отговорен за разграждането на лактозата.

 

С развитието на човешкия организъм, в по-зряла възраст е нормално той да произвежда по-малко лактаза, но при някои хора нивата на този ензим са по-ниски отколкото при други. Поради неспособността на организма да разгради приетата в по-големи количества лактоза заедно с храната, може да се получи подуване на стомаха, газове и диария.

 

Количеството, което бива определяно като "излишък на лактоза” (пренасищането), е различно за различните хора. Хора със свръхнепоносимост към лактоза не могат да разградят дори няколко глътки мляко. За повечето хора са нужни 12 г лактоза, за да бъде предизвикана реакция на непоносимост. Това количество се равнява на 230г мляко или купичка сладолед. Между 30мин и 2ч, след като изядете такова количество, е възможно да усетите дискомфорт в стомаха или червата. Някои храни, като твърдите сирена и киселото мляко например, съдържат по-малки количества лактоза. Така че парче пица със сирене няма да бъде проблем, освен ако не изядете три – четири парчета. 

 

34367

 sxc.hu


Симптомите на лактозна непоносимост се влияят от храните, съпътстващи консумацията на млечни продукти. Ако хапнете млечен продукт заедно с друга храна, която да помогне за абсорбирането на лактозата, няма да усетите нежелани реакции в стомаха. 

 

Друг важен фактор за лактозната непоносимост е вашето месторождение. Ако произхождате от част на света, в която чисто исторически се консумират храни, бедни на лактоза, то е твърде вероятно да имате слаба лактозна непоносимост. Сред хората, произхождащи от Африка, Азия и Латинска Америка, лактозната непоносимост е широко разпространена, докато сред тези от северните части на Европа има по-малко такива случаи.

 

Все пак има добра новина и тя е, че има лесно решение за любителите на млякото. Всеки път, когато усетите, че прекалявате с количествата консумирани млечни продукти, вземете синтетично синтезиран ензим лактаза, масово разпространена добавка към храната в аптечната мрежа, най-често под формата на хапчета. По този начин ще получите допълнителна доза от ензима, което ще помогне на тялото ви да разгради лактозата, приета с храната, с която в противен случай не би могло да се справи.

 

Иначе казано – с помощта на доза лактаза ще можете да разградите лактозата от сладоледа, които сте изяли в 30-45 минути последващи приема на хапчето.

Рецепти