Махлеб - подправка с нотки на череша и бадеми
Екзотична подправка, обогатяваща всеки сладкиш

Подправките, които се използват по света са толкова необятни, че всеки ден можем да се натъкваме на нови и нови, за които никога не сме чували.

 

Вероятно, много от вас са чували за махалебката, но за тези, които не са, сега ще кажем няколко думи. Понякога човек се чуди как идеята за употребата на дадено растение като подправка въобще е дошла на някого.

 

Арабската кухня познава доста добре подправката Mahlab (махалебка, както се нарича дървото у нас). В Армения също са сериозни почитатели на махлеба. Прави се от семената на вид черешово дърво, получава се прахообразна текстура, която представлява подправката. Растителният вид се среща по Средиземноморието.


Първата асоциация, която езикът и небцето изпращат на мозъка, когато до тях достигне махлеб, е вкус, смесица от череши, бадеми и рози, с леко загатване на ванилия. Всичко това, събрано в една подправка, звучи наистина екзотично. Вкусът е много плодов и богат, но фин и ненатрапчив.


Придава мистериозен палат от вкусове, без да се налага и да изменя ястието прекалено. Определя се като кралска подправка, която придава на храната аристократично величие.


Махлеб е най-вече подправка за печене. Употребява се в хляб или други тестени изделия, особено засилено по териториите от Гърция до Ирак. По Великден в Гърция се приготвя традиционен хляб, който се увкусява с махлаб, но и Коледните празници са придружени с вкусни сладки с махлаб. Подправката се отива много и с млечни гозби. Направо плаче да бъде прибавена към мляко с ориз. Плодовият вкус на махлеб би обогатил традиционната рецепта за крем брюле или във всяка една рецепта, в която не могат да се добавят цели плодове или плодов сок.


Ароматната подправка е много подходяща за поръсване на тарт със сирене, особено такъв, в чиято рецепта има по-съществено участие на мед и мляко. Египетските сладкари приготвят много вкусен десерт от сусам, мед, зехтин и много малко махлеб, който дискретно напомня за себе си. Тази паста може да послужи и за пълнеж на вкусни рула. 



Във всеки сладкиш, в който слагате мед, ядки и сушени плодове, спокойно можете да добавите и махлеб. Няма да сбъркате. Може да се използва като заместител на индийско орехче.


Махлеб е подправка, която само с една малка щипка може да направи един посредствен десерт в нещо по-специално.

 

Рецепти