Къри - вкусова еклектика
от Kulinar.bg
Точните съставки в къри подправката са въпрос на национална или регионална културна традиция

Къри е общ английски термин, използван от европейската култура за назоваване на обширен списък с ястия от южната и югоизточната азиатски кухни.

 

Техните общи черти се състоят в комбинации от подправки и/или билки, обикновено, но не задължително, съдържащи сушени люти чушки.

 

Точните съставки в къри подправката са въпрос на национална или регионална културна традиция, религиозни практики и в по-редки случаи, фамилни предпочитания.

 

Къри на прах, като търговски продукт, е смесица от подправки, идеята за която, се приписва на европейската култура. Но родината на апетитния сос е Индия. 

 

В някои култури, дори определят кърито като гарнитура, а не просто сос.

 

Там за първи път е приготвена пикантната смес и предназначена за продажба на британските колонизаторски войски.

 

Ястията, носещи името "къри" обикновео съдържат месо, домашно птиче месо, риба, морски дарове, които могат да се консумират единично или в комбинация с зеленчуци. Къри ястията могат да са течни и сухи.

 

Течните съдържат голямо количество сос, базиран оникновено на йогурт или кокосово мляко.

 

 13582

Източник Wikipedia: Традиционно индонезийско ястие с къри

 

8d88a864-51b9-355d-e579-fe595ed93a67

Източник Wikipedia: Традиционен японски хляб с къри

 

Сухите къри гозби са приготвени с минимално количество течност, която в процеса на готвене се изпарява, оставяйки останалите съставки покрити само с подправки.

 

Вариациите на подправката или сосът, както може би е по-коректно да се нарече, са толкова много колкото са и районите на Южна Азия, но традицията не свършва дотук. Къри е широко разпространено и в Япония, Китай, Камбоджа, Лаос, Тайланд.

 

Най-честите съставки на апетитния сос в различните му разновидности са: листа от растението къри, кокосово мляко, вино, чесън, лук, тънки резенчета люти чушки, изпържени в олио.

 

Оттук съставките стават все по-интересни – тамаринд, кориандър, джинджифил, пипер, маково семе, канела, гарам масала. Списъкът може да продължи много дълго.

 

Може би изводът от всички пиканти вкусове, изредени дотук е, че къри е еманация на силни, пикантни и интригуващи вкусове. Кърито може да се превъплъти в едно ястие истинско кулинарно удоволствие.

 

Предлагаме ви страхотната рецепта за къри пиле от кухнята на Индия.

 

Рецепти