Индийско орехче
от Kulinar.bg
Индийските сладкари почти не пропускат да поръсят десертите си с тази ароматна подправка

Индийското орехче е вид вечно зелено дърво, растящо единствено в Южна Азия и Австралия. От това дърво идва познатата подправка индийско орехче, което всъщност е семето на дървото.

 

Изсушената му кора може също да се ползва като подправка. Вкусът на орехчето и кората имат сходни вкусове, орехчето е малко по-сладко.

 

Кората се ползва в ястия с по-светъл цвят, защото се получава много приятен контраст със светлооранжевия цвят, подбен на шафрана. Индийските сладкари почти не пропускат да поръсят десертите си с тази ароматна подправка.

 

В европейската кухня се използва най-вече за ястия с картофи. От дървото може да се получат и етерични масла, които навлизат широко в парфюмерийната индустрия и фармацията.

 

Главните пазари-вносители на индийско орехче са Европейската общност, САЩ, Япония и Индия, разбира се.

 

Нещо, което може би е малко известно, е халюциногенният ефект на индийското орехче. В малки количества няма опасност да се появят странни видения, но ако дозата надвиши 10 грама, е възможно да се получи ефект, подобен на този от марихуаната.

Рецепти