Кухнята на 2014 година
от Kulinar.bg | 25 февруари 2014
10-те най-горещи тенденции на настоящето

Не знаем до каква степен интериорният дизайн може да измисли нещо напълно ново по отношение на дома, и в частност, на кухнята.

 

Както е в света на модата, така и тук, тенденциите се въртят и добре забравеното старо се превръща в хит след няколко поколения.

 

Разбира се, тук изключваме високотехнологичните иновации, които бавно, но сигурно, се наместват в дома на 21 век.

 

Ще си говорим, чисто и просто, за интериора на кухнята и неговата естетична функция.

 

И така, какво е модерно през 2014 година?

 

"Топъл" метал

 

Тази година кухнята сякаш се "стопля". Месинговите и медни материали заемат местата на хрома и неръждаемата стомана. Желязото, както и подобните на него материали, също се завръщат и се доказват като "вечната" тенденция.

 

На снимката, която виждате, дори се долавя усещане за стиймпънк, не мислите ли?

 

 

На по-смелите кулинари 2014 година предлага кухни, изцяло потопени в меден блясък. Интериорните дизайнери предсказват, че именно такива боксове и цялостни интериори ще бъдат представяни по време на предстоящите международни изложения.

 

Естествени материали на стената

 

Естествените тонове и материали винаги са заемали важна позиция в интериорния дизайн, включително (и особено) в кухнята. Фурнирът и тухлата успешно прибавят топло Рустик усещане. През 2014 година естествените материали трайно се инкорпорират в стените на любимото кулинарно помещение и създават усещане за вдъхновение и топлота.

 

Компактна мивка в ъгъла


 

Ъгловите мивки са абсолютен хит за малките, компактни кухни. Още повече, ъгловите пространства често остават неизползвани. С този малък, хитър трик, мивката се оказва на неочаквано удобно място.

 

Монохромна непринуденост


21634

 

Взета назаем от скандинавския дизайн. Семпла, класическа и елегантна, кухнята, решена в една единствена палитра, е идеална за любителите на минимализма и изчистената линия. Все пак, за да въведете малко "душа" в този интериор, можете да взаимствате идеи от някоя от останалите тенденции за 2014. Например акценти в естествени или медни тонове.

 

Кухня на двора


 

Външната кухня , за която вече сме писали, може да "проработи" единствено на по-топъл климат или пък на сезонен принцип. Въпреки този факт, тя се превръща в ярко изразена тенденция, на която в САЩ се радват открай време.

 

Цветен "гръб"


 

Подходящ за авантюристите. Няколко интериорни списания вече посочиха тази идея като тенденция номер 1 за 2014 година. Комбинацията от цветове и десени е толкова разнообразна, колкото е палитрата на художника.

 

Скрита светлина

 

Кухненският бокс се превръща в поле за истинско светлинно шоу. Скритото осветление, както и аплиците, стават все по-модерни и предпочитани, а материалите отново са мед, месинг и в духа на Рустик стила.

 

Естествената светлина и наличието на много прозорци също са за предпочитане.

 

Тъмен плот

 

 21638

 

Всъщност, направо черен! В кухненския интериор с пълна силна нахлуват черния гранит и кварца.

 

Открити рафтове


 

Ето една хипермодерна тенденция, която доказва, че всяко ново е добре забравено старо. Откритите рафтове се завръщат и се превръщат в поле за изява на различни кухненски обитатели – от сервиза за кафе, до съдовете за готвене.

 

Кухня ала шеф-готвач

 

Тя принадлежи на всеки любител-кулинар, който е с големи амбиции, доста свободно време и стабилни финанси. В нея ще откриете всички атрибути на професионалните шефове.

Рецепти