Каква ще бъде кухнята през 2063 година
от Милена Димитрова | 23 октомври 2013
Холографи и сензори ще я направят по-здравословна и практична

Бъдещето е тема, която представлява интерес за специалисти от най-различни области. Ще бъде клише, но то е най-благодатната храна за въображението и, ако щете, причина за съществуването на научната фантастика.

 

Научна фантастика или съвсем реалистични предположения са прогнозите за кухненското пространство, с които са се запознали гостите на лондонското изложение Design Junction? Имайки предвид докъде вече е стигнало неговото развитие, по-вероятно е прогнозите да се окажат реалност.

 

Не трябва да се пренебрегва факта, че автори на високотехнологичните тенденции за кухнята са гениите от немската компания Miele, едни от най-големите производители на електродомакински уреди от най-ново поколение в световен мащаб.

 

Смелостта им да се гмурнат 50 години напред, в 2063 година, е подплатена от възхитителна иновативност и дълбочинно познаване на кухненската технология.

 

Кухнята ще бъде личния ви диетолог.

 

Как ви се струва кухнята ви да бъде способна да ви уведомява от какви хранителни вещества се нуждае тялото ви само чрез едно просто сканиране на ръцете? Въпросната 3D технология позволява на скенера да "измери" хранителните нужди + необходимите калории и да анализира информацията в реално време. Моментното обработване на тази информация води до показването на селектирани рецепти, съдържащи въпросните персонализирани количества, върху дисплей. Ако ви се струва невъзможно, от компанията гарантират, че в близкото бъдеще това ще е нещo съвсем нормално. И вероятно собствениците на подобни кухни ще се питат, как човечеството е живяло досега...

 

Холографи и сензори ще направят кухнята по-здравословна и практична.

 

В кухнята на 2063 година няма да имате нужда от готварската книга – тя ще бъде заменена от холограмата. Сензори ще определят кой използва кухнята и как – кухнята буквално ще знае дали готвите или детето ви си пише домашното върху плота!

 

Готвенето на пара е готвенето на бъдещето.

 

Всъщност това е факторът, който е най-малко изненадващ. Вече всеки човек знае, макар и да не го изпълнява винаги, че готвенето на пара е най-здравословно. Още повече, по този начин храната се обработва минимално и запазва по-голяма част от полезните си съставки.

 

Кухненският плот също ще бъде "на пара" - ще бъде надупчен, като през процепите ще излиза пара. Така храната ще бъде готова, като просто поставите чинията върху плота. Тази функция също ще се самоконтролира, т.е. ще се изключва автоматично при достигане на желаната температура. Вградени екстракционни апарати ще събират остатъчната неизползвана пара и ще я превръщат в течност, която да се използва за поливане на растенията.

 

Соларната енергия ще е движещата сила на кухнята.

 

Прозрачни соларни панели ще допускат слънчевата светлина и ще захранват дома. Външната стена и покрива също ще бъдат от материал, подобен на познатото стъкло – за да се подпомогне домашното отглеждане на плодове и зеленчуци. Казано с други думи, кухнята на 2063 година е "самодостатъчна".

 

Световният океан ще бъде пощаден.

 

Във футуристичната спрямо днес кухня морският живот ще бъде прехвърлен у дома. В приспособление, подобно на аквариума, ще си отглеждате сами любимата риба и морски дарове. Освен практично, това приложение ще има и естетичен характер – доказателство за това, че науката и дизайна вървят ръка за ръка.

 

 

Производството ще бъде хиперлокално, а месото - неживотинско.

 

В първата половина на изречението наблюдаваме своеобразно завръщане към корените си, във високотехнологични багри. Втората половина също не би била изненада за някого. Днешните учени вече създадоха изкуствено месо.

 

Аз пък се надявам, че не е необходимо да чакаме 50 години, за да се случат гореизброените подобрения.

Рецепти