Краставиците не са само вода!
от Мартина Николова | 25 февруари 2014
А и източник на витамини, минерали и антиоксиданти

Противно на схващането, може би провокирано от онзи виц за студента и краставицата, че в нея има само 99% вода и почти нищо полезно, се оказва, че краставиците са супер полезни.

 

И това не бива да ви изненадва.

 

Краставици хапваме най-вече през лятото, но ако не сте противници на оранжерийно отгледани зеленчуци, можете да се възползвате от тях по всяко време на годината.

 

Краставиците са чудесен източник на витамини – В, А, С и лутеин, които се борят с свободните радикали, причинители на стреене.

 

Още – минерали – магнезий, силиций, калий, които пък от своя страна се грижат за здравето и красотата на косата. Така че ако искате да се чувствате и да изглеждате свежи, то доверете се на краставиците.

 

Краставиците са начин да си набавим енергия. Следващият път, когато имате нужда от нещо ободряващо, вместо да пиете кафе, което се случва в повечето случаи, изяжте една краставица.

 

Всъщност вицът, за който споменахме в началото, има и своята правота, но количеството вода е 95%. В което няма нищо лошо, естествено. Знаете колко е важна хидратацията и отстраняването на токсините от организма.

 

Нискокалоричността на краставицата я прави чудесен избор за основа на закуската за тези, които искат да свалят малко килограми.

 

При ежедневна употреба на краставици можем да се предпазим от хронична констипация (запек).

 

Силициевият диоксид, който се седържа в краставиците, ги прави изключително полезни за ставите.

 

"Витаминозната бомба" в краставиците пък помага за здравото състояние на тялото, кожата и косата.

 

И още – сок от краставици може да се използва от пациенти, диагностицирани с диабет, тъй като в тях се съдържа хормон, който е нужен на панкреаса да произвежда инсулин.

 

Всичко, казано дотук, идва да покаже, че краставиците никак не са за пренебрегване. Тъкмо обратното, включете ги в менюто колкото е възможно повече.

 

Рецепти