Кориандър - зеленото е полезно
от Kulinar.bg
Всички части на растението са ядивни, но най-често се използват листата

Coriandrum sativum е част от семейство Apiaceae и може да се похвали с чудесен аромат. Произлиза от Южна Европа, Северна Африка и югоизточната част на Азия.

 

Може да достигне 50 см височина. Листата му са с разнообразна форма, като в основата са по-широки, а по дължината на листото се стесняват.

 

Цветчетата на кориандъра са асиметрични, но нежни и красиви. Всъщност всички части на растението са ядивни, но най-често за кулинарни цели се използват свежите или сухи листа.

 

Кориандърът е характерен за азиатската, индийската, средиземноморската, скандинавската, африканската кухня.

 

Семената на кориандъра често се включват в индийски ястия. Когато се натрошат, имат приятен цитрусов аромат. В Белгия пък не е рядкост семената да участват в направата на пиво.

 

Подобно на всички подправки, кориандърът е богат на антиоксиданти, които могат да забавят развалянето на храната.

 

С други думи, кориандърът има ефект на естествен консервант. Интересно е, че повече антиоксиданти се откриват в листата, не в семената.

 

Подправката се използва в народната медицина на много народи. В Иран например се препоръчва при инсомния и безпокойство.

 

В научно изследване, извършено върху плъхове, бе доказано, че кориандърът има значително хиполипидемично действие, което води до намаляване на нивата на общия холестерол и триглицеридите, и увеличаване на нивата на липопротеините с висока плътност.

 

Въпреки множеството си полезни действия, някои хора показват непоносимост към подправката, изразяваща се в алергични реакции.

Рецепти