Естрагон
от Kulinar.bg
Интересна подправка, напомняща на анасон

Естрагон или тарос, както още се среща, е многогодишно тревисто растение. Стеблените части, заедно с листата и цветовете му се прибавят към ястията, заради приятния му аромат.

 

Растението има и своите варианти, имената на по-известните от тях са "френски" и "руски" естрагон.

 

Съответно националните кухни на двете държави са силно свързани с аромата на подправката. Основната разлика между двата вида е в начина на засаждане.

 

Естрагонът се отглежда на почва със сравнително малко количество вода, но не е пустинно растение, разбира се.

 

Ароматът на подправката малко напомня на анасон. Чрез дестилация с водна пара се приготвя етерично масло, което се използва в промишлеността и за направата на естрагонов оцет.

 

Култивира се почти в цяла Европа, Русия, Африка и Северна Америка. Естрагон е една от любимите подправки на френската кухня.

 

Изключително подходящ е за ястия с пиле, яйца и риба. Някои страни, като Армения, Грузия и Азербайджан, приготвят традиционна безалкохолна газирана напитка, ароматизирана с естрагон.

 

В Словения задължително се добавя за вкус на сладката торта "Potica”.


Опитайте една от нашите рецепти с естрагон.

Рецепти