7 начина да се преборите с високия холестерол
от Kulinar.bg | 18 февруари 2014
Правилно хранене, спорт и още

Холестеролът е субстанция (стерол, комбинация между стероид и алкохол), която снабдява клетките в тялото с енергия. Произвеждан от въглехидратите и мазнините, с които се храни човек, холестеролът е изключително важен за тялото и правилното функциониране на жизнените му функции.

 

Твърде много холестерол в тялото обаче води до неговото натрупване в стените на артериите, като последното драстично повишава риска от сърдечно-съдово заболяване. Ето защо е толкова важно нивата на холестерола да бъдат проследявани, особено при хора, потенциално изложени на риск.

 

Добрата новина е, че има няколко начина, чрез които да намалите нивата на холестерола и да се запазите здрави. Кои са те?

 

Откажете цигарите

 

Тютюнопушенето води до увреждане на ендотела (епителната тъкан върху вътрешната повърхност на кръвоносните съдове) на клетките. Въглеродният оксид и карциногените в цигарения дим правят артериите много по-податливи на спазми. Последното се свързва с повишаване нивата на холестерола в кръвта. Освен това, тютюнопушенето намалява плътността на липопротеина HDL, или добрия холестерол, а повишава нивата на липопротеина LDL, познат като "лош" холестерол.

 

Спортувайте

 

Може би подобни съвети ви се струват изтъркани, но спортът винаги е бил условие номер 1 на здравото човешко тяло. Независимо от това дали се стремите да намалите холестеролните си нива или искате да се предпазите от тяхното повишаване, физическата активност винаги е необходима. Според различни здравни специалисти, от 40 до 60 минути упражнения на дневна база помагат за намаляването на лошия холестерол с 5 до 10%.

 

Намалете наситените мазнини и се откажете от трансмазнините

 

Избягвайте тлъстите меса, жълтъците, пържените храни, високомаслените млечни продукти и печивата масово производство. Защо? Защото въпросните мазнини в тези продукти повишават нивата на LDL. Препоръчителният дневен прием на наситени мазнини не надхвърля 20 грама, така че трябва много внимателно да следите какво си хапвате.

 

Пийте умерено

 

Умерената консумация на алкохол означава 1, най-много 2, питиета дневно за мъже и 1 за жени. Както знаете, алкохолът е много калоричен, така че ако прекалявате с него, има огромна вероятност да започнете да складирате мазнини. А това неминуемо довежда до повишаване на холестерола.

 

Отслабнете, ако сте със свръх тегло

 

Е, този съвет е тясно обзърван с предходните. Движението е жизнено важно – дори предпочитането на стълбището пред мързеливото ползване на асансьора ще помогне! Времето става все по-приятно – възползвайте се! Карайте колело, разхождайте се, тичайте...

 

Освен за самочувствието, излишните килограми са страхотен бич за здравето. Пълнотата може да доведе и до инсулинова резистентност, а това, от своя страна, ви подлага на риска от диабет и висок холестерол.

 

Яжте спанак

 

Спанакът съдържа около 13 флавоноидни компонента, които са важни за борбата с рака, сърдечните заболявания и остеопорозата. Само половин ч.ч. от тази богата на каротиноида лутеин храна е достатъчна.


Яжте риба

 

Сигурно сте чували от старите хора, че риба трябва задължително да се яде веднъж на седмица? Ами, прави са хората. Снабдявайте се редовно с омега-3 мастни киселини и не му мислете.

Рецепти