Червено месо = проблеми със сърцето
от Kulinar.bg | 08 април 2013
Нови изследвания разкриват притеснителни резултати за месолюбците

Благодарение на химикал, открит в червеното месо, става ясно защо прекаляването с пържолите или бекона може да доведе до проблеми със сърдечно-съдовата система.

Това съобщиха американски учени, цитирани от BBC. Изследването е публикувано в журнала Nature Medicine.

Оказва се, че L-карнитинът в месото се разгражда от чревни бактерии. Процес, който отключва редица други реакции, които повишават нивата на холестерола и именно така се създава риск от сърдечни заболявания.

В тази връзка, екипът от учени набляга и на опасността, която съществува за хората, приемащи добавки с активно съдържание на L-карнитин.

Това не е първото научно изследване, което разкрива подобни резултати. В Обединеното кралство например специалистите съветват хората да не приемат повече от 70 грама червено или преработено месо на ден. Точно толкова тежат и две тънки парчета бекон.

Наситените мазнини, както и начинът, по който месото се консервира, допринасят за сърдечните проблеми. Но не това е пълната картинка.

Оказва се, след няколко лабораторни експеримента, че чревни бактерии буквално се хранят с карнитин.

Вследствие на този процес, аминокиселината се превръща в газ, който в черния дроб се преобразува в химикал, наречен TMAO. Последният е свързан с натрупването на мастни отлагания в кръвоносните съдове.

Диетолозите напомнят, че консумирането на истинско пробиотично кисело мляко може да възстанови стомашно-чревния баланс.

Рецепти