Колко години се разгражда дъвката в стомаха?
от Мартина Николова | 25 юли 2013
Митът за 7-те години, необходими за разграждане на погълната дъвка

От малки сме свикнали да ни повтарят да не гълтаме дъвките, защото са необходими 7 години, за да се разградят в стомаха ни.

 

Тази теза се разпространява сред родните детски площадки. Но има ли медицинска обосновка в подкрепа на твърдението? Представете си, че сте погълнали дъвка през 2006 година.

 

Според теорията за неразграждащия се предмет, чак сега тя щеше да бъде обработотена от организма.

 

Като се замисля, това си е доста отдавна. Само за сравнение, през 2006 година в София отваря врати първият търговски център. Повечето от нас толкова са свикнали с тях, че времето, когато ги нямаше, е блед спомен.

 

Сладките, лепкави "залъгалки", към които лесно се привиква, в общия случай, са направени от основа за дъвки, подсладители, овкусители, консерванти и омекотители. Всяка марка решава какво точно да включи в състава, все пак.

 

Захарта и ароматизаторите, като ментово масло, не представляват трудност на храносмилателната система да се справи с тях.

 

Съставката, която би могла да устои на киселината в стомаха и храносмилателните ензими, е точно тази основа за дъвка. Тя се състои от смола и дотук с познаните неща, останалото са еластомери, пластификатори, поливинил ацетат и други сложнозвучащи съставки.

 

Само от звученето на имената им, стомахът ми се затруднява, а вашият? Днес повечето фирми използват различни натурални или синтетични полимери в дъвките.

 

Според Амриканската агенция по храните и лекарствата, в дъвките се добавят вещества, от които се правят вътрешните гуми на автомобила. Но дори да не може да бъде разградена тази гума, това не означава, че ще остане в стомаха 7 години.

 

Нито пък ще се залепи около сърцето ви! Да, и това може да се чуе, но не вярвайте. Ако парченцето е малко, то ще намери пътя си надолу по храносмилателния тракт.

 

Щом организмът е в състояние да изхвърли монета с диаметър 2 сантиметра, то още по-вероятно е да може да се справи с дъвка. Все пак тя има преимуществото да е мека и гъвкава.

 

Единственият вариант да си "носите" дъвката дълги години, е системно да поглъщате сериозни количества от лепкавата субстанция.

 

Но това не означава, че не трябва да следите детето си дали няма да развие навика да си похапва дъвки, особено от онези, сладките, на които и някои възрастни трудно устояват.

Рецепти