Ах, тези дъвки!
от Kulinar.bg | 17 януари 2013
Лесен начин да отстраните залепнала дъвка

Дъвките не са най-препоръчителното нещо, което можем да си причиним, но повечето от нас си го причиняват всеки ден. Рядко някой си носи четка и паста за зъби в офиса и обикновено след като похапнем на обяд, започва голямото ровене по чанти и джобове за откриване на ментово или плодово дъвчащо се драже.

От една страна, дъвките помагат за освежаването на дъха, от друга, масовата разновидност на този продукт съдържа неособено полезни вещества като подсладители, консерванти и оцветители. Всички знаем, че няколко резенчета ябълка са за предпочитане – е, ами може би е време да вземем решение при всеки възможен случай да предпочитаме именно здравословния и вкусен плод като алтернатива за почистване на устната кухина, когато не разполагаме с четка за зъби.

Но с тази кратка статия всъщност целта ни е да ви дадем една практична идея, когато ви се получи инцидент с лепкавата гума. Ако тя попадне върху тъкан, често и след отлпеването й върху дрехата остава ясно видимо петно, независимо с какво търкаме, чегъртаме или перем.

За да не се мъчите напразно – не остранявайте дъвката веднага. Вземете преспокойно дрехата и я поставете във фризера. След което затворете плътно вратата му и посветете следващия един час на обичайните си за деня занимания.


След изтичането на въпросния период, извадете пострадалата тъкан и внимателно отстранете втвърдилата се дъвка. Би трябвало да се получи безпроблено и резултатът да е такъв, че да е невъзможно или най-малкото трудно доказуемо предшестващото присъствие на дъвката.

Рецепти