Коледни Заговезни е! Блажни рецепти преди коледните пости
от Kulinar.bg | 13 ноември 2015
От 15.11. започва 40-дневният Рождественски пост

Средата на ноември е, и ако коледният ентусиазъм все още не ви е обзел, то празникът със сигурност ще ви напомни за коледния дух.

 

Коледни заговезни, ден, познат и като Заговелки и Св. Апостол Филип.

 

Ако сте запознати с традициите, значи сте наясно с факта, че днес е последният ден, в който Църквата позволява "блаженето", именно хапването на месо, яйца и млечни продукти.

 

След това (от 15 ноември) започват Kоледните пости, чието официално наименование е 40-дневен Рождественски пост. Той свършва именно на Бъдни вечер, или 24 декември.

 

Според традицията, тази вечер на трапезата трябва да се сервират пълнени чушки с боб, пиле с кисело зеле и тиквеник с орехи за десерт. По-интересната част е, че приборът, най-често лъжицата, с която домакинята сервира блажното ястие, трябва да се скрие и да не се докосва чак до настъпването на Коледа.

 

Както знаете, по време на постенето не трябва да се консумират храни от животински произход. През първата седмица на коледните пости, както и в периода от 20 до 24 декември включително, се консумира само растителна храна с олио.

 

През останалите дни на 40-дневния Рождественски пост, без сряда и петък, се разрешават риба, охлюви, миди, октоподи и други морски дарове.

 

Ако искате да уважите традицията, предлагаме ви една чудесна рецепта на Люба Грънчарова за пиле с кисело зеле. Обещаваме, че ще си оближете пръстите!

 

Ще са ви необходими 1 цяло пиле (около килограм и половина), 1 глава кисело зеле, 1 кафена чаша олио, 1 супена лъжица червен пипер, 1 чаена лъжица сол и 1 глава кромид лук.

 

На този етап можете да включите фурната да се загрее на умерена температура.

 

Нарежете лука и го запържете в мазнината. Нарежете зелето на тънки ивици и го прибавете към лука. Покрийте с капак и оставете да се задуши хубаво, до пълното омекване на зелето. Измийте хубаво пилето и го овкусете с подправките – сол и червен пипер.

 

Готовото зеле прехвърлете в гювеч и в него "скрийте" пилето. Мушнете във фурната и печете ястието до готовност.

 

На страницата на Kulinar.bg можете да откриете чудесни рецепти за тиквеник, както и такива за пълнени чушки с боб.

 

Да ви е сладко!

Рецепти