Кои сирена са най-солени и с кои да ги заместим?
от Kulinar.bg | 13 август 2014
Насищането с натрий може да е опасно

 Понякога неусетно поемаме повече сол за деня от необходимото. Това се случва, когато не знаем колко точно натрий се съдържа в храната ни.

 

Знаете, че почти във всяка преработена и пакетирана храна, се съдържа натрий. Едни от най-солените храни са сирената.

 

Има 5 вида сирене, чийто състав на натрий надхвърля този на морската вода. А това си е доста серизно количество сол.

 

Ако наблягате на тях, не бива да се чудите защо тялото ви задържа вода, краката ви се подуват и кръвното налягате скача нагоре.

 

Скорошно проучване по темата показва, че сиренето халуми, синьото сирене, сиренето фета, преработено твърдо сирене, сирене Едам, са най-солените сирена.

 

Вероятно сте чували за халуми, но за тези, които не са, това е кипърският вариант на моцарела.

 

Преработеното твърдо сирене, или т.нар. string cheese, е вид, който не се среща у нас, до е добре да знаем, че то се получава по фабричен път и изкуствено се прави по-жилаво. Това, което виждате на снимката, е най-популярният му вид – сплетено на плитка.

 

 Снимка: Wikipedia

 

Един от основните елементи на сирената – това е натрият. Той спира бактериите от растеж във вътрешността на продукта, контролира влажността, подобрява текстурата и вкуса. И може би най-основното е, че солта действа като естествен консервант на продуктите, а сигурността на продукта е на първо място. Около 30 г сирене може да съдържа толкова сол, колкото има в пакет чипс.

 

Това, естествено, не означава, че трябва да спрете да ядете сирене въобще. В сирената се съдържат други важни съставки като калций, фосфор и протеин. Плюс това няколко хапки сирене могат да заситят внезапния глад и да намалят леко приема на калории за деня.

 

Трябва да знаем, че има и няколко натурални млечни продукта, които съдържат по-малко количество натрий, и е препоръчително да наблягаме именно на тях: Ементал, моцарела, крема сирене, извара. Има и няколко средно наситени с натрий сирена, които също са добра опция – пармезан и рикота.

 

Съобразете избора на сирене с останалите продукти в менюто си. Така няма да рискувате да превишавате полезното количество натрий за деня.

 

Рецепти