Ементал Швейцария. Запазена марка
от Мартина Николова | 04 октомври 2013
Едно от най-вкусните сирена за вашата трапеза

Феновете на качествените сирена, особено онези израснали през 90-те, веднага ще разберат намека за силата на любовта към сиренето още от началната снимка.

 

Всички знаем, че една от най-прекрасните страни в Европа, да не кажа и в света, произвежда и едни от най-вкусните сирена, които човек може да опита. Може би най-популярното сред тях е Ементал, а мястото е Швейцария.

 

В някои страни дори е известно като швейцарско сирене, въпреки че страната не е родина само на него. Може да го срещнете и като Ементалер.

 

Името му произлиза от река Еме, намираща се в един от кантоните на райската държава - Берн, и означава буквално долината на река Еме. Има запазени писмени паметници, които доказват дълголетието на вкусното сирене. За първи път за него се споменава през 1293 година.

 

Тъй като Ементал не е със статут на регистрирана марка, може да се срещнат и млечни продукти под това има в Бавария, Франция и Финландия. Затова през 2006 година швейцарците регистрират марка Emmentaler Switzerland, която да означава единствено и само продукт, произведен на територията на страната.

 

А това е повече от гаранция за качество, като се има предвид прецизността, която влагат швейцарците във всеки един сектор от производството си.

 

Какво точно представлява Ементал? Жълто, средно твърдо сирене, направено от екологично чисто краве мляко. А кравите, дали млякото, са повече от щастливи, гарантираме.

 

 

Снимка: Wikipedia

 

Освен големите шупли, по които можете да го познаете веднага, вкусът на сиренето е също запазена марка – усещат се плодово-орехови нотки, които правят вкусът му още по-уникален. Ако някой си задава въпроса откъде идват тези големи шупли, това е въздухът, който се отделя по време на узряването на продукта.

 

В магазинната мрежа се продават различни по големина разфасовки, но при вида на вкусната и добре оформена пита сирене, човек иска да я закупи цялата и то веднага.

 

Вкусните пити се правят от около 700-900 литра мляко, от които се получават 70-75 килограма сирене.

 

Ако се разходите по бреговете на Женевското езеро, по-специално в град Монтрьо, ще усетите миризмата на топено сирене, прокрадваща се сред приветливите сергийки със сувенири. Откъде мислите идва? Ами от фондюто, с което обядват търговците.

 

За направата на сиренето Ементал са необходими поне 4 месеца, за да узрее добре. Сиренето се съчетава много добре с червени плодови вина, като Пино Ноар например и бели вина от сорта Траминер и Пино Гри.

Рецепти