Розмаринът предпазва от слепота
от Kulinar.bg | 29 ноември 2012
Карнозната киселина в него защитава очите

Вещество, съдържащо се в розмарина, може да намери клинично приложения при заболявания, засягащи ретината, включително свързаната с възрастта дегенерация на макулата. Това съобщават американски изследователи, цитирани от агенция UPI.

Доктор Стюарт А. Липтън и неговите колеги от института за медицински проучвания Санфорд-Бърнам твърдят, че карнозната киселина в розмарина подобрява здравето на очите.

По-конкретно според учените тази киселина предотвратява развитието на макулна дегенерация, която е водеща причина за слепота при хората над 55-годишна възраст.

Това е второто откритие на д-р Липтън и екипа му, свързано с тази субстанция в розмарина. Преди няколко години изследователите доказаха, че карнозната киселина се бори със свободните радикали и предпазва от увреждания на мозъка.

В новия си експеримент учените са изложили клетъчна култура на ефекта от водороден пероксид, за да предизвикат оксидативен стрес - фактор, за който се смята, че допринася за очни увреждания като дегенерация на макулата и пигментен ретинит.

Клетките, третирани с карнозна киселина, произвели ензим, който неутрализирал свободните радикали, предизвикващи заболявания на очите.

Впоследствие били направени и опити с гризачи. Плъховете, които симулирали ефекта от похапване на розмарин, получили защита на очите си при излагане на силна светлина, която по принцип може да увреди зрението им.

И докато очакваме да бъде разработена съвършената субстанция с точни пропорции на карнозна киселина и добавки към нея, която ще ни се предлага под формата на медикамент, нищо не ни пречи да наблягаме на розмарина – за добър вкус и добро зрение.

Рецепти