Киш - посланик на френската кухня
от Мартина Николова | 22 ноември 2013
Лек обяд, обилно предястие или вечеря - кишът и неговата история

Казват, че всяко ястие, част от френската кухня, си има своя история.

 

И, ако почти цяла Франция е известна с вкусните си супи, чиито рецепти френските майки разкриват на своите дъщери и така се запазват през годините, то има един регион от Франция – Лотарингия, където наистина знаят как да изпекат най-вкусния киш. На много места може да се срещне като киш Лорен, както всъщност се произнася името на областта на френски език.

 

Кишът е едно от най-разпространените ястия във Франция, но е също толкова известен и любим и в много други страни. Рецептата за киш Лорен се знае от толкова много време, че никой не може да се ангажира с точното позициониране на оригинала във времето. Рецептата е издържала теста на времето и се е превърнала в част от кулинарното наследство на областта Лотарингия.

 

Няма да бъде преувеличено, ако кажем, че френската кухня, съставките, ястията и вкусът им, като цяло, са прозорец към историята и цвета на нацията.

 

Не винаги състоянието на френската кулинария е било толкова розово. Във вековете назад (което важи за почти всяка една нация впрочем) е имало периоди, когато френските домакини са били принудени да хранят семействата с много по-семпли ястия. Това донякъде е разклатило авторитета на френската кулинария, като една от най-високо оценяваните и изтънчените кухни в света.

 

Тук, разбира се, не сте длъжни да се съгласявате стопроцентово, кулинарните предпочитания са въпрос на вкус.

 

Но дори в бедни времена, югозападните региони, които са наситени с ферми за отглеждане на гъски и патици, са дали на света една от най-вкусните рецепти за гъши дроб (Фоа Гра), живописните Алпи са мястото, където се произвеждат вкусни сирена, и героят на тази статия, леко повлиян от немската кухня - киш Лорен от областта Лотарингия.

 

Рецептата на киша, преминала през вековете, обаче, няма един вариант, а по-скоро всяка фамилия си има ревностно пазена тайна, що се отнася до прочутата френска рецепта. В много реномирани кулинарни книги се заменя половината, а понякога и цялото, количество сметана с мляко. А "пазителите на оригиналния вкус" на киша възроптават много остро срещу тази груба подмяна на уникалния вкус на киш Лорен. Според някои специалисти, сметаната трябва да е заквасена, а не течна, за да се получи богатият вкус на киша.

 

Френският киш е ароматно тестено изделие, с вкусна тестена основа и пълнеж. Той може да бъде разнообразен – крем от сирене, месо, морски дарове, зеленчуци и др. Кишът може да се сервира топъл или студен, в зависимост от предпочитанията.

 

 

Името на ястието идва от немската дума "kuchen”, която означава кейк, торта. Рецепти за киш се срещат в кулинарните хроники още през далечната 1550 година, но кишът такъв, какъвто го познаваме днес, се е запазил в този вид от 19 век.


В наши дни, киш се сервира във Франция като лек обяд или обилно предястие. Една от най-популярните рецепти за киш Лорен е своеборазен пай с пълнеж от яйчено-сметанов крем с пушен бекон. Малко по-късно сиренето става наделима част от рецептата. Със своите вариативност и простичък начин на направа, кишът става посланик на френската кухня по света.


Предлагаме ви една рецепта за класически киш Лорен, която можете да опитате.

Рецепти