Бриош. Вкусен "полъх" от Франция
от Мартина Николова | 25 октомври 2013
Франция се гордее с рецептата, събрала традиция и прекрасен вкус в едно

Вече сте усетили, или поне редовната аудитория на Kulinar.bg, че ужасно обичаме да пишем за емблематични традиционнни рецепти.


Така винаги ще знаете, когато, по една или друга причина, попаднете в дадена страна, какво да опитате там. Днес ще "отидем" до Франция и ще опитаме традиционен френски бриош.


Представлява тестено изделие, направено от бяло брашно, много яйца и масло, понякога и малко захар, които му дават незабравимо богат вкус. Като казах масло, се сетих за любимата максима на французите, че маслото в рецептата никога не може да е много.


Бриошът е светъл, пухкав и много примамлив, заради начинът, по който е завито тестото. Разбира се, цветът на самата консистенция зависи от пропорцията на маслото и яйцата в нея.


Вярно е, че някъде се пази оригиналната рецепта за френски бриош, но днес могат да се срещнат различни вариации с разнообразни пълнежи – шоколад, стафиди и ядки, а любителите на по-семплите вкусове, могат да опитат и бриош без пълнеж, също е много вкусен. Скоро имах възможност да опитам бриош със стафиди и ядки и наистина е много вкусна закуска, гарантирам ви.


Бриош може да се хапва и като десерт с чаша ароматен чай. Тестото, от което се прави френският десерт може да послужи като основа на още много сладкиши. Трябва само да му се добави шоколад или някакви плодове, малко топинг и воаля.


И нещо много интересно, изисканото телешко Уелингтън, което се обвива грижливо с тесто, може да се приготви и с тестото за бриош. Отново пример за кулинарната симбиоза между кухните на страните.


Първата употреба на думата във френски език датира от далечната 1404 година. Докато през 1611 година е засвидетелствано в Речник на френски и английски език.


През 17 век за рецептата са използвани 3 айца, 250 грама масло и 1 килограм брашно. Звучи като наистина много базов вариант на тесто, но затова пък днес кулинарната индустрия познава различни есенции и вкусови добавки, които да направят бриоша прекрасен.


А и пропорциите са се променили с течение на времето, прибавено е мляко, вода, понякога сметана.


Нашата прекрасна Люба ни е предложила една рецепта за бриош, която можете да опитате, ако сте заинтригувани от него. Свободни сте да интерпретирате рецептата и да добавите някакъв пълнеж по ваш вкус. Като например този бриош с шоколад.

 

Рецепти