Кордон бльо - най-вкусно приготвеният шницел
от Kulinar.bg | 21 май 2015
Месо, тънки резени прошуто, сирене и... останалото оставяме на вкусовите ви рецептори

Кордон бльо е паниран шницел, обикновено от телешко, но все по-често се среща и приготвен от пилешко или свинско. Месото е счукано добре и в него се слага тънко парче шунка или прошуто, отгоре се слага сирене или кашкавал. След това месото се загъва.

 

Всичко се овалва в галета и се панира. Оригиналната рецепта за паниран шницел със сирене ни води до Швейцария, някъде през 1940 година. Първите писмени сведения са от 1949 година, поместени в готварска книга, естествено.

 

Разбира се, винаги може да се намери някое по-далечно сведение за авторството на кордон бльо, но това пък не е най-важното.

 

И преди някой да се е объркал, че става дума не за ястие, а за някои тайнствени апокрифи, спираме с историята. Различните варианти на рецептата се въртят около месо, сирене и шунка.

 

Най-популярният начин да направите кордон бльо е като разрежете пилешките гърди във формата на пеперуда, да поставите вътре тънък резен шунка или прошуто, отгоре да сложите и едно тънко парче сирене.

 

В рецептите се подчертава това, че резените трябва да са тънки, за да се получи фино усещане при консумация на вкусния шницел, а не да се натрупат дебели пластове месо и сирене.

 

След като сте сложили пълнежа, остава да съберете краищата на месото, да ги овъргаляте в галета и да ги панирате. Други рецепти пък пропускат галетата и месото се пържи направо, без панировка. В някои ресторанти опаковат месото с шунката, други пък заменят шунката с бекон.

 

Вариантите са много, а готвачите имат право да проявят въображение. Ястието е популярно и в страните от мюсюлманския свят, но за да спазят канона, месото, което се използва в рецептата е телешко, а не свинско.

 

Всички вариации на рецептата звучат прекрасно, а ако и вие сте заинтригувани, опитайте предложението за кордон бльо на Kulinar.bg.

Рецепти