Картофено пюре от кухнята на баба
от Христиана Забунова | 11 септември 2013
Доказани малки тайни с много вкусен успех

Едва ли има хлапе на света, което да не обича картофено пюре. Изобщо не ги виня. Преди години можех да не ям нищо друго, освен вкусното пюре, което баба ми приготвяше.

 

Днес го използвам като гарнитура, но това съвсем не означава, че го пренебрегвам. Опитвах да го направя по начина, по който баба ми го приготвяше, но все не се получаваше същото.

 

Първите ми два опита бяха катастрофални. (Да, дори картофено пюре мога да объркам). Уж рецептата една и съща, а моето пюре съвсем не беше като онова, което познавах от едно време.

 

Най-накрая, след няколко неуспешни опита и кръстосан разпит на баба ми, успях да изведа няколко прости правила, които превърнаха картофеното ми пюре от съмнителна картофена текстура във вълшебното пухкаво пюре от детството ми.

 

На много от вас тези правила сигурно са им известни, но съм длъжна да ударя едно рамо на тези, които тепърва прохождат в кулинарния свят.

 

Ето и 5-те правила за перфектното картофено пюре:

 

1. Варете картофите необелени в подсолена вода. Ако ги нарежете, ще се сварят по-бързо.

 

2. Никога не пюрирайте картофите с пасатор или миксер, освен ако не искате да получите картофено лепило. Използвайте преса за картофи или обикновена вилица.

 

3. Когато добавяте прясното мляко, го затоплете предварително. За да стане още по-пухкаво пюрето, можете да замените млякото с течна сметана.

 

4. Към картофеното пюре може да добавете и 1 жълтък. Той ще придаде по-плътен вкус.

 

5. Използвайте качествено и прясно масло. Заслужава си дадете малко повече пари за хубаво немско масло (например), тъй като малката бучица некачествено масло може да съсипе цялото пюре.

 

След като вече имате всички предпоставки да приготвите вълшебно картофено пюре, не се страхувайте да импровизирате. Добавяйте от любимите си подправки – черен пипер, чубрица, шарена сол, лют червен пипер... Всичко, което обичате с картофи.

Рецепти