Камут
от Kulinar.bg
Древен сорт пшеница, който доби известност сравнително скоро

За пореден път се убеждаваме, че древните египтяни са имали усет към полезните храни.

 

Повечето варианти на алтернативни брашна без глутен или с ниско съдържание на глутен са направени от растения, познати на египтяните от хиляди години.

 

Такъв е случаят и с камута. Смята се, че е отглеждан с цел прехрана още преди 3000 години, но сравнително скоро доби широка известност.

 

Зърната са два пъти по-големи от тези на познатата пшеница. Камут се продава успешно в Северна Америка, Европа, Австралия, Азия.

 

Може да се намери в продукти като хляб, зърнени закуски, макарони, фиде, напитки с екстракт от зърнени растения, бисквити, крекери и бира.

 

Още веднъж ще припомним, че камутът намира често приложение ситно смлян под формата на брашно.

 

Този вид брашно е с ниско съдържание на глутен и е добра алтернатива за хора с глутенова непоносимост.

 

Древната зърнена култура има високо съдържание на протеин, селен, цинк и магнезий. Полезните зрънца снабдяват тялото с голяма доза енергия.

 

Поради ниските нива на окисление, камутът губи малко от своите полезни свойства, когато се мели или преработва.

 

Този сорт пшеница съдържа ниски нива на глутен, но е установено, че тя се смила по-лесно от хора с по-незначителни алергични прояви, в сравнение със затрудненията, които изпитват при храносмилане на познатата хлебна пщеница.

 

Рецепти