Кала намак - черната индийска сол
от Kulinar.bg
Незаменима сол с отличителен вкус и полезни свойства

Трапезната сол има много по-полезни алтернативи. Вече ви разказахме за вече доста разпространената хималайска сол.

 

Сега идва ред на т.нар. черна сол, или кала намак, която се използва широко в аюрведа.


Описание


Кала намак е специална минерална сол от Индия с отличителен вкус.

 

Всъщност тя е условно наречена черна, цветът й е по-скоро тъмно червен със сивкави оттенъци. Този цвят се дължи на съдържащите се в нея минерали и желязо.

 

Всеки, който реши да я използва, трябва да знае, че тази сол е незаменима – не може да бъде заместена нито от трапезната, нито дори от морската точно поради специфичния си вкус. Всъщност, може, но кулинарният ефект няма да бъде същия и вероятно ще останете разочаровани. Особено ако в рецептата специално е упоменато използването на кала намак.


В аюрведа


Според аюрведа черната сол има изключителни терапевтични свойства. Богата е на желязо и се използва за лечение на метеоризъм (газове в червата) и стомашни киселини.

 

Според аюрведичните лечители, кала намак е най-ценната от всички видове сол, защото, за разлика от обикновената сол, не повишава нивата на натрий в кръвта и спокойно може да се използва от пациенти с високо кръвно налягане.

 

Може дори да се каже, че има подмладяващ ефект върху организма, тъй като подобрява храносмилането, "омекотявайки" червата, и зрението. Използва се и в приготвянето на паста за зъби.


Според принципите на аюрведа, тази индийска сол има охлаждащ ефект, използва се и  заради лабителния й ефект.


В кулинарията


Кала намак се използва с особена почит от вегани и вегетарианци, които не консумират яйца, тъй като вкусът й "имитира" този на яйцата.

 

Във веганската кухня кала намак се използва за овкусяването на тофу, с идеята то да изпълни ролята на яйчена салата. В малки количества тази сол се прибавя към чатни, райта, туршии.


Кала намак се използва широко в източноазиатската кухня -  на Бангладеш, Индия и Пакистан.


Чат масала

 


В микса от подправки чат масала черната сол изиграва основна роля. Ако обаче не сте почитатели на яйцата, нейният вкус и аромат няма да ви допаднат – описват го точно с мириса на развалени яйца.


Останалите съставки са изсушено и стрито манго, кимион, кориандър, сух джинджифил, черен пипер, асафетида и чили на прах. Миксът се сервира върху малка плоска чинийка или бананов лист. Вкусът на подправката е сладко-кисел. Става за овкусяването и на ястия, и на напитки.

Рецепти