Индрише
от Kulinar.bg
Ароматната билка има широко приложение в България

Индрише (Pelargonium), познато още като лезетра, е растение, което се отглежда в саксия, от рода на мушкатата и здравеца.


Принадлежи към семейство Geraniaceae (Здравецови). Името на семейството идва от рода Здравец (Geranium).

 

Членове на семейството са както рода Здравец, така и градинските и саксийни растения мушкато, които са класифицирани в отделен род – този на Мушкато (Pelargonium).

 

Характерно е със силното си, специфично ухание.

 

В България най-често се използва за овкусяване и придаване на аромат на сладка, компоти.

 

Разбира се, популярна е и употребата му като билка, заради благоприятните действия на съдържащото се в него етерично масло, близко до това, добито от казанлъшката роза.

 

То се добива на принципа на дестилация на водна пара. Крайният продукт е познат като "тереше".

 

За съжаление, много производители се възползват от приликата му с маслото от роза, като го предлагат за такова.

 

Препоръчва се при гинекологични проблеми, заболявания на нервната и костната система, кожни инфекции. Успокоящото действие превръща индришето в субстанция, подходяща за производството на козметични продукти.

 

Първият култивиран вид Pelargonium (т.е. мушкато) е P. triste и е дошъл от Южна Африка.

 

Предполага се, че за първи е "внесен" в Европа в Ботаническата градина на Лайден между XVI и XVII век. През 1631 г., английският градинар Джон Традескант-старши купува семена от Париж и така ги внася в Англия.

 

Името Pelargonium, дадено на растението през 1738г., пък се дължи на Йохан Бурман.


Той използвал гръцката дума за pelargós – щъркел, защото семето му заприлича на клюна на птицата.

Рецепти