Риган - ароматна билка с широко приложение
от Kulinar.bg
Чай, подправка, парфюм, лекарство...

В България риганът е познат още като горски чай, балкански чай и черновръхче. Риганът е многогодишно тревисто растение.

 

Билката намира широко разпространение като подправка в кулинарията не само в Европа, но и в Азия и Северна Америка. У нас, див риган се среща из цялата страна, по каменливи места, около пътища, в предпланините и редки гори на 1600 метра надморска височина.

 

Растението започва да цъфти през юни до началото на август. Цъфтежът му има розововиолетова окраска.

 

Като културно растение се отглежда заради етеричното масло, което съдържа в надземната част и особено в цветовете. Употребата му в парфюмерията е силно застъпена.

 

Изсушените му стебла се използват за чай, който облекчава кашлица и респираторни заболявания. Риганът е добро средство за борба с проблеми на нервната система, възбужда апетита и подобрява перисталтиката.

 

Белият риган е разновидност на растението, отглеждана като култура. Употребява се особено в италианската кухня, като съставка на сосове за пици и паста. Подходящ е за отглеждане във всякакви почви.

 

Рецепти