Зелен чай - живителната напитка
от Kulinar.bg
Най-здравословният избор, който ще ви снабди с полезни вещества

Зеленият чай се приготвя от листата на растението чай, които търпят минимално окисление по време на топлинна обработка. Зеленият чай е родом от Китай.

 

Традиционно се приготвя там, но вече се асоциира и с други страни от Азия.

 

Той става много популярен на запад, където до това време черният чай е бил най-предпочитан.

 

Листата на зеления чай се използват за различни напитки, здравословни ястия, диетични добавки, козметични продукти.

 

В последните няколко десетилетия зеленият чай е обект на редица научни и медицински изследвания, които да докажат здравословните му свойства.

 

Консумацията на чудотворната напитка предпазва от сърдечни болести, някои видове рак, изключително добро средство за отслабване.

 

Средното съдържание на флавоноиди (дайстват като антиоксиданти) в чаша чай е по-високо от това в същото количество храни, определяни като полезни – пресни плодове, зеленчукови сокове и вино.

 

Китайският зелен чай има толкова много варианти, колкото са и провинциите на страната. Отглеждат се десетки разнообразни сортове. 

 

Японската чаена церемоия има дълга история, за която можете да прочетете повече тук.

 

Разбира се, японските видове на растението далеч на отстъпват по брой.

 

Зеленият чай е една от най-полезните напитки, заради разнообразните ензими, които съдържа, аминокиселини, въглехидрати, липиди, полифеноли, витамини и минерали.

Рецепти