Здравословно меню за прочистване на кръвта
от Kulinar.bg | 25 май 2014
Състои се от листни зеленчуци, бобови култури...

Определени зеленчуци са много полезни за прочистване на кръвта. В групата на кръстоцветните например спадат броколите, брюкселското зеле, обикновеното зеле, карфиолът, къдравото зеле, синапът и ряпата, кресонът, колрабите и други видове зеле.

 

Те стимулират черния дроб да произвежда специални ензими, наречени фаза 2 ензими. Последните улавят карциногенните вещества и ги отстраняват от кръвния поток. Ефектът е бърз: ензимите се увеличават в рамките на 24 до 48 часа.

 

Ето няколко чудесни комбинации между различни продукти.

 

Кисело + горчиво

 

Ако броколите, спанакът или другите листни зеленчуци са ви твърде горчиви, напръскайте ги с лимонов сок или с ябълков оцет. Така ще получите уравновесен, леко сладък вкус, който със сигурност ще ви хареса.

 

Пълнозърнести продукти

 

Към менюто си прибавете някакви житни продукти, например ориз, спагети, царевица, или някакъв кореноплоден зеленчук, съдържащ скорбяла, например картофи. Тези храни ви осигуряват сложни въглехидрати, за да имате енергия, както и протеини и фибри.

 

Бобови растения

 

После прибавете нещо от групата на бобовите растения – фасул, грах и леща – или всяка друга храна, приготвена от бобови растения, например тофу или хумус.

 

Те също са пълни с протеини и фибри, а освен това съдържат калций и желязо в техните най-полезни за здравето форми. Съдържат и минимални количества омега 3.

 

Откъс от книгата "Силните храни за мозъка" на ИК "Изток-Запад".

Рецепти