Какво да приготвим с колраби (алабаш)
от Мартина Николова | 03 февруари 2014
Няколко вкусни приложения на зеленчука

Готвили ли сте с колраби, или алабаш, както още се нарича?

 

Това е един от зеленчуците, които могат достойно да влязат в някой от фантастичните сюжети на Стивън Кинг. Е, ние няма да го наричаме "то", както впрочем правят на някои места, въпреки че външният му вид определено ни дава повод.

 

Ако не знаете къде колрабито може да влезе в употреба, то Kulinar.bg ще удари едно рамо отново и то с удоволствие.


Така, следващият път, когато го видите в магазина няма да мислите за извънземна инвазия (в кръга на шегата) и ще знаете какво да си приготвите с него.


Колраби може да се приготви с моркови, авокадо и сметанов сос. Рендосвате зеленчуците, слагате сол и лют пипер на вкус, едно яйце. От сместа правите кюфтенца, който пържите в загрята мазнина. В малка купа смесвате авокадото, малко лимонов сок. Сервирайте кюфтетата, поляти със соса и малко течна сметана за готвене.


Пържено колраби е алтернатива на пържените картофки. Можете да го нарежете на дебели ленти и да ги изпържите в малко масло. Ако по някаква причина трябва да избягвате нишестето, което се намира в картофите, а ви се хапва нещо пърженко, ами спокойно можете да го замените с колраби. Овкусете с любими подправки.


Салата с колраби и нахут – сложете броколи, колраби и малко зеле. От тях ще получите пълен комплект фибри за менюто си. Като добавите малко нахут (леблебия) пък ще обогатите салатата с протеин. Сложете и малко чесън, пресен копър и зехтин. Прекрасно.


Колрабито намира широко приложение в индийската кухня. Рецептата за къри също много добре го "възприема".


Следващият път, когато приготвяте леща, сложете и малко колраби. Комбинацията е супер, а супичката е прекрасна за студените зимни вечери.


Експериментирайте, пък може и вие да ни зарадвате с любимата си рецепта с колраби (алабаш).


Тъй като в началото на стията заговорихме за извънземни, ви предлагаме да си припомните и земните извънземни.

Рецепти