За какво е най-полезна динята?
от Kulinar.bg | 01 април 2014
Още една причина да я хапваме с удоволствие

Макар лятото още да е далеч, мислите на тема "диня" започват да зачестяват. В горещите дни, именно към нея се обръщаме, когато сме гладни и жадни.

За щастие, това тиквово растение е с много полезни свойства, така че апетитът към него не търпи критики.

Дори напротив. Нали помните, че динята е естествен източник на витамин С и бета-каротин? Също така, съдържа изобилие от витамини от групата В (най-вече В1 и В6) и много антиоксиданти.

Учените пък подчертават, че само едно парче диня дневно може да предотврати случването на сърдечно-съдово заболяване, тъй като плодът понижава лошия холестерол. Можете да си припомните тези данни в карето "Още по темата" в края на текста.

Нови изследвания пък сочат, че динята е чудесен начин за облекчаване на мускулни болки. Тази новина е особено важна за активно спортуващите хора.

За да се възползвате от това й свойство, достатъчно е да изядете едно парче или да изпиете една чаша сок. След тренировката няма да чувствате мускулна треска.

В изследването по темата, на 3 групи атлети им се дава диня, плодов сок, обогатен с плода или обикновена напитка, точно преди началото на тренировката. Впоследствие се оказва, че 24 часа по-късно спортистите, поели истински сок от диня, почти не усещат напрежение в мускулите.

Това действие на любимия летен плод се дължи на аминокиселината L-цитрулин. Веществото се свързва с много полезни за човешкия организъм свойства. То помага на разширяването на вените и артериите, като така подобрява притока на кръв и намалява кръвното налягане.

От друга страна, динята е много богата на антиоксиданти, които подобряват атлетичните способности и повишават мускулната сила. След интензивната тренировка, динята "активира" противовъзпалителните си свойства и облекчава мускулната болка.

Рецепти