Да си направим домашни каноли!
от Kulinar.bg | 06 август 2014
С една лесна, но традиционна рецепта

Когато говорим за италианска кухня, винаги споменаваме канолите. Те са един от най-традиционните десерти на страната. Може би след тирамисуто, разбира се.

 

Канолите най-общо казано са сладки черупки, пълнени с крем от сирене рикота. Те са хем хрупкави, хем меки и кремообразни.

 

Истинско кулинарно престъпление е да отидем в Италия и да не си поръчаме поне веднъж от тях.

 

Но за да не се налага да ходим чак до Италия( не че имаме нещо против), има и начин да опитаме този традиционен вкус у дома.

 

С продукти, лесно достъпни във всеки магазин, и с помощта на формички за каноли, за нула време можем да си опържим малките, вкусни десертчета.

 

Нужни продукти:

 

За канолите:

 

250 г пресято брашно

30 г пудра захар

50 г мас

5 г какао

1 ч.л. сол

1 ч.л. канела

1 яйце

30 мл винен оцет

30 мл вино марсала

 

За крема:

 

750 г сирене рикота

300 г пудра захар

75 г натрошен шоколад

 

Начин на приготвяне:

 

В голяма купа сложете брашното, солта, канелата, какаото и пудрата захар. Добавете маста и яйцето.

 

Смесете оцета и виното марсала. Леко го добавяйте към тестото, докато го месите. Не е нужно да добавяте цялата течност, може би половината е достатъчна.

Тестото трябва да се получи меко и еластично.

 

Когато стане такова, го покрийте с фолио и го сложете в хладилник за около час.

 

За пълнежа: Смесете сиренето рикота, пудрата захар и ванилията. Добавете шоколадовите парченца. Не разбърквайте прекалено много.

 

Оставете крема в хладилник за половин час, за да се охлади.

 

Когато тестото вече е готово, го разточете. Изрежете от него кръгчета.

 

Оформете кръглите парчета около форми за каноли.

 

Пържете до тъмно, но не прекалено, кафяв цвят в загрято на 180 градуса олио.

 

Отцеждайте канолите върху кърпа със завитата страна надолу. След минута-две махнете формичките.

 

Напълнете канолите с крема преди да ги поднесете.

Рецепти