3 италиански десерта, които ще останат завинаги в тефтера ви с рецепти
от Kulinar.bg | 24 юли 2014
Защото са наистина страхотни!

Италианската кухня е неповторима, ароматна и безкрайно вкусна. Не можем дори да опишем любовта си към нея.

 

Обожаваме всички пасти, спагети, пици и лазани. Но на сърцето ни истински лежат италианските сладкиши, които са абсолютно зашеметяващи.

 

Тирамисуто, панакотата и джукотото обаче не са единствените ни любими десерти от италианската кухня. Имаме още доста.

 

А днес ще споделим с вас рецептите на три от тях.

 

Италиански пай с течен шоколад

 

Нужни продукти:

 

5 яйца

225 г масло

450 г брашно

кората от 1 лимон

170 г захар

2 с.л. какао

1 ч.л. бакпулвер

1 ч.л. екстракт от ванилия

500 г течен шоколад

 

Начин на приготвяне:

 

Разделете белтъците от жълтъците.

 

Разбийте брашното и маслото, което трябва да бъде със стайна температура. Трябва да се получи пясъчна текстура.

 

Добавете жълтъците, кората от лимона, захарта, какаото, бакпулвера и ванилията. Разбийте добре всичко.

 

Получава се на пръв поглед ронлива смес, но, ако притиснете с ръце, ще видите, че се заформя хубаво тесто.

 

Направете го на топка, увийте го във фолио и го оставете в хладилника за половин час.

 

Намаслете тава за пай.

 

След като вече е готово, омесете малко тестото върху набрашнен плот.

 

Изрежете ¼ от него, а останалата част разточете на кора, която трябва да бъде по-голяма от съда, в който ще се пече пая.

 

Покрийте тавата с тестото и го оформете по дъното и края на формата.

 

Изсипете течния шоколад върху тестото.


От останалата ¼ изрежете тънки ленти и покрийте върху шоколада.

 

Изпечете пая за около 40-45 минути на 180 градуса.

 

Традиционни италиански кексчета с ананас

 

Нужни продукти:

 

3 яйца, измерете ги и добавете същия грамаж захар, брашно, масло и ананас

щипка сол

 

Начин на приготвяне:

 

Сложете в купа яйцата, захарта, брашното, маслото и солта. Разбийте хубаво.

 

Добавете ананаса и разбъркайте.

 

Разпределете сместа във форма за мъфини. Не пълнете догоре.

 

Направете го просто с лъжицата. От топлината сместа ще се намести във формичката.

 

Печете за 15-20 минути във фурна, загрята на 180 градуса.

 

Когато кексчетата изстинат, ги намажете с глазура по желание.


 Източник: Youtube

 

Шоколадов мус/загаблионе

 

Нужни продукти:

 

4 чйца

25 мл вино марсала

60 г захар

40 г черен шоколад, натрошен

 

Начин на приготвяне:

 

Сложете вода в тенджера и я оставете да заври. Тенджерата трябва да бъде достатъчно голяма, за да поеме върху нея голяма купа, защото мусът се приготвя на водна баня.

 

Разделете белтъците от жълтъците. В огнеупорна купа сложете само жълтъците.

 

Добавете захарта и разбийте, докато се получи гладка, пухкава и жълтеникава смес.

 

Добавете марсалата и разбъркайте.

 

Изсипете шоколада в сместа и я сложете върху тенджерата с врящата вода. Бъркайте около 8-9 минути.

 

Трябва да се получи гъст шоколадов крем.

 

Сервирайте муса/загаблионето в чашки.



 Източник: Youtube

Рецепти