Зимата вече чука на вратата и колкото и да ни се иска, не можем да я спрем.
Затова пък може да намерим чудесни начини, с които неприятното време навън да не ни е чак такъв проблем.
Това че навън е студено, най-вече ни спира да излизаме. Но кой е казал, че вкъщи не може да е точно толкова хубаво, колкото и навън.
Определено зимата си има едно страхотно ароматно предимство - греяното вино. Спокойно можем да наречем зимата "сезонът на греяното вино".
Самото вино има изключително много полезни качества. А, когато му се добавят различни подправки, коя от коя по-полезни, става направо "лекарство".
Виното има антибактериални и антисептични свойства. Затова и е чудесен помощник срещу грип, простуда и вирусни заболявания.
Греяното вино оказва благоприятен ефект върху цялостното състояние на организма, защото го сгрява и му носи полезни вещества.
Полезно е при психическа и физическа преумора. Действа добре на човек, който е под силен стрес или е много изморен. Разбира се, говорим за умерено количество.
Греяното вино е изключително полезно при настинка. Много по-полезно от твърдия алкохол, например.
Благоприятния му ефект се дължи на това, че сгрява болния и освен това полезните подправки в него оказват влияние.
Нагряването на виното намалява съдържанието на алкохол в него и го прави още по-полезно - все пак не искаме да се напиваме, а да се предпазим от болести, нали?
youtube.com
Греяното вино трябва да се пие бавно и на малки глътки. Не повече от чаша на ден.
Виното (в адекватни количества) намалява нивата на лошия холестерол и подобрява кръообръщението.
Няколко правила за приготвянето на греяното вино:
- за предпочитане е да го правите с червено вино, така е по-полезно, макар че и с бяло ще се получи
- не го оставяйте да заври в никакъв случай
- за да е още по-полезно приготвяйте го с мед вместо със захар
- най-добри подправки - черен пипер, канела, карамфил, джинджифил - онези подправки, които ви напомнят за Коледа
- без проблем можете да добавяте парчета плод или кората на цитрус, ще се получи невероятна комбинация