Грузински традиционни храни
от Kulinar.bg | 28 юни 2018
Какво хапват в страната на Златното руно?

Грузия е малка страна с много интересна история. Както всяка страна и Грузия си има типични традиционни рецепти. 

 

Грузинската природа е благодатна и дарява хората с всякакви дарове, включително и морски. Опитните кулинари обичат да ги приготвят лесно, но и невероятно вкусно - запържват ги в масло, запичат във фурната и сервират с ароматни корени, треви и подправки.

 

Грузинците хапват доста месо, но задължително със зеленчуци, зърнени продукти и зелени подправки.

 

Кулинарията, колкото и да е традиционна за цялата страна, все пак всеки регион си има своите изменения и типични рецепти. Например, в Западна Грузия почти всеки ден се приготвят мчади - питки от царевично брашно, печени в тиган.

 

В специални каменни или керамични тигани се приготвят кеци, а във фурните - пекат плоски питки, подобни на арабските. 

 

Друго традиционно ястие е гоми - представлява вид качамак, който се вари, а след това се овкусява с прочутото сирене сулгуни. 

 

В Грузия месят и чумизи - питки от особен вид просо, типичен за грузия.

 

В Източна Грузия са почитатели на печивата от пшенично брашно. Най-традиционни и с безумно много вариации са питките хачапури - това са пшенични питки със сирене.

 

Най-популярна са аджарските, които са по средата с яйце, и имперетинските, които са закрити.

 

Снимката, която виждате в началото на статията, е точно на аджарски хачапури. Апетитно, нали?

В Грузия са привърженици на супата. Някои от най-известните са харчо, чихиртма и хаш. Освен това приготвят и мацони - вари се в специално арменско кисело мляко.

 

Супата хаш пък е наситен, мазен и наситен бульон от телешки джолан и шкембе. Тази супа се поднася със скълцан чесън и хрупкава питка, която се пече по стените на нагрята пещ.

 

Известна грузинска гозба е и чанахи. Вижте повече за грузинското чанахи и начина му на приготвяне. 

 

Може би едно от най-известното грузинско ястие (след хачапурито), известно по цял свят, е пилето табака. То се разрязва като пържола, маринова се в сметана, пипер и чесън и след това се запържва. 

 

Друго много известно ястие е шашликът. Месото е предварително нарязано и мариновано. След това се ниже на шишове-книжали и се пече на жар.

 

Едно от най-шикозните грузински ястия е есетра, запечена на шиш в тиган. Използват се традиционните тигани кеци. Есетрата се поднася със сос от нар - наршараб, поднесен в сосиера.

 

Както и преди сме разказвали, друго типично са грузинските кнедли - кинкали. Припомнете си повече за тях, както и самата рецепта за приготвянето на Грузински кинкали. Симпатичните грузински кнедлички се поръсват с черен пипер, а в плънката им се слага кориандър.

Рецепти