Чанахи - гювеч по грузински
от Камелия Маринова | 10 март 2014
Прави се с най-интересната подправка

Грузия е държава, малка по площ, но богата откъм кулинарни изкушения. В тази страна храната е силно пикантна, а подправките никак не се щадят.

 

Грузинците много държат на утвърдените си традиции и сред готварските им книги може да се намерят много вкусни рецепти, често свързвани с различни празници.

 

Едно от най-известните и вкусни грузински ястия безспорно е чанахито. Най-общо казано, то представлява агнешко месо със зеленчуци, които се пекат в глинено гърне. Ястието напомня на добре познатия български гювеч, който обикновено ние приготвяме със свинско месо.

 

Агнешкото в чанахито също може да се замени със свинско, но то не трябва да бъде мазно. А и защо да разчупваме традицията?

 

Зеленчуците, с които се приготвя грузинската гозба, са картофи, патладжани, лук и домати. Много домати! За едно ястие се използват около 10 домата, обелени и смляни. Може да се използват и такива от консерва. Теглото им трябва да бъде около половин килограм.

 

Подправките в чанахито, обаче, са акцентът в ястието. Освен задължителните сол и черен пипер, се добавя и безкрайно известната в грузинската кухня смес от различни подправки, наречена кмели-сунели. Тя е популярна добавка не само в Грузия, но и в целия Кавказки регион.

 

Приготвя се от равни части различни сухи подправки, които се мелят в мелничка. А подправките са следните – кориандър, босилек, дафинов лист, магданоз, сминдух, майорана, шафран, целина, черен пипер, мащерка, мента, лют червен пипер, чубрица, копър и лечебен исоп. По 2 с.л. от всяка подправка са достатъчни, за да приготвите кмели-сунели.

 

Пресните зелении също не трябва да се забравят. Слагат се нарязани на ситно зелен лук, зелен чесън и босилек. А най-добрата подправка за чанахито е магданозът. В тази рецепта колкото повече магданоз има, толкова по-добре. Също като доматите.

 

Вижте как може да си приготвите грузинско чанахи.

Рецепти