Направи си сам: Царевични питки "Арепас"
от Мартина Николова | 16 септември 2013
Бърза, лесна и вкусна рецепта от кухнята на Венецуела

Кухните на страните от Южна Америка, както може би знаете, обикновено се характеризират с много подправки, люто и доста солидно количество мазнина.

 

В повечето случаи ястията са пържени. Но у нас също сме почитатели на пърженото, та в този ред на мисли, вероятно рецептата, която скоро ви предложихме Арепас с кашкавал и шунка, може и да ви допадне.

 

Бързам да уточня, че рецептата може да се изпълни също толкова успешно и на фурна. Не е нужно питките да се "къпят" толкова обилно в мазнина, ако не желаете. Стига вече приказки, да преминем към готвенето.

 

Ето и подробният начин за приготвянето на любимата рецепта на венецуелците.

 

Необходими са ви царевично брашно, царевичен грис, олио, сол и вода.

 

От снимковия метариал ще се ориентирате, каква гъстота трябва да придобие тестото, за да могат да се оформят топчетата, които ще се превърнат във вкусните царевични питки арепас.

 

За тези от вас, които предпочитат точната рецепта, предлагаме ви ето тази, малко по-богата, рецепта за арепас.

 

След като сте направили тестото, отделете топчета, малко по-големи от топка за голф. Притиснете с длани, за да се образува плоска питка. Повтаряйте това "упражнение", докато тестото свърши.

 

През това време сложете мазнината да се загрее. Количестовото й трябва да е голямо, за да покрие царевичните питки напълно. Когато придобият златистокафяв цвят, може да ги извадите от мазнината.

 

Сложете ги на домакинска хартия или салфетки, за да се отцеди излишната мазнина. И можете да пристъпите към похапването.

 

Арепас се режат през средата и между тях се слага пълнеж, който оставяме напълно на вкуса и въображението ви.

 

Можете да си ги направите и като т.нар. "джоб". Така, ако ги приготвяте за малки палавници, вероятността да имате повече дрехи за пране след закуска, е малко по-ниска.

 

Получава се много вкусно, когато намажете двете половинки с меко сирене, което се топи от топлината на питките, и добавите няколко тънки слайса шунка. За тези от вас, които предпочитат пикантните вкусове, препоръчвам и малко горчица.

 

Отново повтарям, че пълнежът оставяме изцяло на вкуса ви.

 

Остана само да се подпишем с две ръце, че питките са вкусна закуска, с която можете да сюрпризирате семейството при първия удобен случай.

 

16294

 

16297

 

16295

 

16298

 

16299

Източник: Мартина Николова

 

Рецепти