Гидът "Мишлен" - кратка история и факти
от Kulinar.bg | 29 ноември 2012
Или какво стресира най-добрите готвачи в света

Безспорно гидът "Мишлен" е едно от най-любопитните френски творения. Чували сте за него, нали? Съществуващ от 1900 г., един преломен момент в модерната история, той изправя на нокти най-добрите главни готвачи в света. Ако не бяха звездите, своеобразната трибална оценителна система на гида, едва ли щяха да съществуват и толкова добри ресторанти.

 

Всъщност заведенията, получили по три звезди, далеч не са толкова много. Градът с най-много тризвездни ресторанти изненадващо не е Париж, а Токио (по данни за 2010), факт, до известна степен говорещ за безпристрастността на инспекторите.

 

Разбира се, около "Мишлен" много се спекулира. Дори един от шефивете-готвачи с най-много звезди (25), французинът Жоел Робюшон, често е критикувал методиката на пътеводителя. Също така той споделя, че ключов момент в получаването на максимален брой отличия не е само талантът, а и броят ресторанти, който притежаваш. Други "отличници" са Ален Дюкас и Гордън Рамзи.

 

А за огромно постижение се счита не само получаването на звезда, но и нейното задържане. Може би точно на това се дължи огромното напрежение, което изпитват на гърбовете си световните шефове, когато наближи датата на издаване на сборника.

 

А какво точно оценява "Мишлен"? Единствено храната, въпреки че важно е цялостното преживяване във всеки един ресторант. От позвъняването за резервация, до излизането през вратата. Ако имате съмнение в достоверността на това твърдение, бързо ще го опровергаем. Дори съвсем неангажиращи ресторанти с нормални цени могат да получат звезда.


Доказателство за това е местенцето "Tim Ho Wan" в Хонконг, което не вдига цените дори след почетната награда (една звезда). Намираме за доста любопитен фактът, че азиатските ресторанти имат доста стабилни позиции в гида. Както разбрахте, именно Токио е водещ в класацията с най-многобройните отлични ресторанти в света.


 Ресторантът "Kagurazaka Ishikawa" в Токио


Всъщност "Мишлен" може да ви информира не само за тях (в червеното си издание). Зеленият гид е с по-туристически характер и ще ви упъти към интересни дестинации, които не бива да пропускате при посещаването си на дадена страна. Издава се на няколко езика.

 

А как да разбираме точковата (звездна) система на "Мишлен"? Една звезда означава "много добра кухня в собствената й категория", две звезди се равняват на отличен ресторант, заради който си заслужава да се отклониш от маршрута си, а три – ресторант, заради който си заслужава да направиш специално пътуване. Дай Боже всекиму!


Рецепти