Вкусните реклами, версия 1890-та
от Милена Димитрова | 21 март 2013
Какво изровихме от архива на Бостънската библиотека...

Колко стара е рекламната индустрия? Без да знае конкретния отговор на този въпрос, всеки семпло може да отговори: „Колкото стара е необходимостта на човек да се сдобие с продукт, който не расте в задния двор на дървената му къщурка“.

 

Или пък: „Колкото стара е първата корпорация, производител на масови стоки за целия свят.“ Всъщност не знаем кое е първото – необходимостта от продукт Х или предлагането на продукт Х, което предизвиква нуждата от него.

 

Ако сме съвсем исторически коректни, трябва да споменем факта, че още древните египтяни се възползвали от папируса, върху който си записвали съобщения от различни продажби.

 

Иначе, от по-модернистична историческа перспектива, началото на 19 век е моментът, в който се ражда рекламата, каквото я знаем днес. За неин баща се счита Томас Барат, поживял си в интервала 1841-1914.

 

Благодарение на неговите светли виждания, рекламната индустрия постепенно придобива някаква по-конкретна форма, която започва да провокира потребителското любопитство.

 

Правилно се досещате, че първите рекламни постери са рисувани на ръка и са доста буквални. Някои такива, на хранително-вкусова тематика, каквато нас ни интересува, много напомнят на илюстрации от стари учебници.

 

Бостънската библиотека си има една чудесна колекция точно от такива реклами. Красиво изписани и доста забавни, поне от гледна точка на настоящето, което лесно може да им се присмива със своите футуристични методи за (често завоалирана) провокация.

 

Хората обаче са си знаели работата, тъй като именно настоящето е това, което много започва да си „краде“ идеи от по-близкото и далечно минало. Нали така се ражда „терминът“ ретро?

 

8437

 "Нашият дълъг опит и ненадминати съоръжения ни правят способни да произвеждаме тези стоки с велико качество. Гарантираме, че са най-изтънчените в света." 

 

Казали са си го хората кратко, точно и ясно. Няма нужда нито от показването на обемни части от женското тяло, нито от говорещи животни... Малко ни навяват на детска експлоатация, но иначе всичко е точно.

 

8438

 

8442

 

8443

 

Ако тази статия ви е забавлявала и информирала, последвайте ни във Facebook!

Рецепти