Убийствено полезни - рекламите на XX век
от Kulinar.bg | 29 ноември 2012
Или как вредното ставало полезно с един постер

Всеки, който е имал допир с рекламната индустрия, било то като потребител или професионалист, знае, че тя е претърпяла главоломни промени.

 

Продукти, които днес въобще няма да откриете по рафтовете на магазините, в средата на XX век са предлагани като най-доброто нещо, което може да се случи на човек. Най-фрапиращи са постерите, таргетиращи деца по най-очевидния начин, с възможно най-нездравословния продукт...

 

Полезна junk храна

 

През 1942 г. рекламодателите съвсем целенасочено убеждавали, че поничките и шоколадовото мляко са толкова полезни, колкото са полезни зеленчуците. Въпреки че днес нещата всъщност не са по-розови.


Ресторантите за бързо хранене (особено тези, част от международните гиганти) са на всеки ъгъл, а децата нямат никакъв контрол.

 

Газирани напитки за бебета

 

Забравете за млякото – това, което трябва да пие Вашето бебе, е сода с много, много захар!

 

2 в 1

 

Представете си продукт, който служи за почистване на дома, да бъде предлаган за интимна хигиена. Добре дошли в 1948!

 

Червено месо за дълъг живот

 

Тъпчете се с хот-дог и ще бъдете в страхотна форма.

 

Захар, и още захар

 

Отслабвайте със захарни напитки и шоколадови десерти, час преди обяд. Мечтата на всеки диетолог!

 

"DDT е полезен за мен!"

 

Интересно е как през 1947 година брошура с надпис „Killing salt chemicals” била считана за нещо съвсем нормално. Продуктът премахва вредителите по посевите и убива маларийните комари, но заедно с тях – и имунната система. Днес дори е незаконен. Но какво от това – в ерата на капитализма, пластмасовите опаковки, пълни с химикали, са във възможно най-голямото им разнообразие.

 

Вижте ги в галерията, а останалите ви очакват в Sportuvai.bg.

Рецепти