Вкусната страна на суровоядството съществува
от Михаела Белорешка | 07 март 2013
Суровата храна никога не е изглеждала толкова изкушаваща

Суровоядците, както и самото наименование предполага, са хора, избрали да се хранят единствено със сурова, растителна, непреработена храна. Някак са успели да извадят от менюто си топлите супи и печените ястия, за да се зареждат единствено с полезните за тялото пресни плодове, зеленчуци, ядки и зърнени култури.

 

Повечето от суровоядците споделят виждането, че истинската храна за хората е дадена директно от природата, и то в най-полезния си и пълноценен вид.

 

Последователите на суровото хранене възприемат храната не само като средство за задоволяване на глада, но и като задълбочаване на връзката си със земята, природата, животните и храната.

 

Защо животните? Защото суровоядството като режим само по себе си изключва консумацията на животински продукти. По този начин суровоядящите не затормозяват природата (и телата си) с вредите от промишлено отглежданите животни.

 

Всички знаем, че най-полезните храни за организма са тези, богати на витамини и минерали. Основен източник на тези елементи са суровите плодове и зеленчуци. Оттук следва, че здравословните ползи за физическото здраве на суровоядците са огромни. Те приемат максимално количество полезни вещества в най-чистия им вид.

 

Но как са успели да се разделят с вкусните торти, апетитните спагети или пица? Ами не са!

 

Вместо да изключват преработените храни от менюто си, някои суровоядци измислят начини да творят торти, паста и пица със сурови, природни, непреработени храни. Как?

 

Вместо краве мляко, което, по техните "правила", е несъвместимо с човешкия организъм и се преработва трудно от стомаха, те използват ядково мляко, богато на фибри и минерали.

 

Ядковото мляко може да се приготви от бадеми, соя, лешници, конопено семе, овес или слънчоглед, като накиснатите ядки се блендират с вода и така приготвеното мляко може да се използва за всякакви ястия, сладкиши, добавка към закуска и кафе.

 

Снимка: goodnaturedfood.wordpress.com

 

Сирене също може да се приготви от накиснати ядки кашу или макадамия. След като се обогати с пробиотици и хранителна мая, сиренето се остава да зрее точно като кравето и придобива приятен ядков вкус.

 

Находчивите суровоядци са измислили и начин да хапват спагети и пица в суров вид. Спагетите лесно приготвят от нарязани на лентични тиквички, които гарнират с разнообразни босилкови или авокадови сосове. 

 

Снимка: ohsheglows.com

 

Пицата пък приготвят от тесто, замесено със семена, което е изсушено по естествен път.

 

Снимка: greenkitchenstories.com

 

Кремове и торти изобщо не липсват в суровоядното меню. Все повече идейни майстор- готвачи, любители и блогъри измислят нови начини и продукти, с които могат да приготвят своите десерти. Богатото изобилие от сурови храни, плодове, семена, вкусове и аромати предлага широко поле за експериментиране и творчество.

 

Снимка: greenkitchenstories.com

 

 

За кремове най-често използват авокадо, поради подходящата му плътна консистенция, или пасирани накиснати ядки. Формата му придава кокосовото масло, което е една от малкото мазнини, налична и в твърдо състояние.

 

Избрахте ли си вече с какво да експериментирате? Или суровоядството все още ви се струва невъзможен режим на хранене?

 

Рецепти