Съветите на Люба: Различните зърнени култури и тяхната употреба
от Люба Грънчарова | 22 февруари 2013
Полезни и вкусни, те трябва да участват в менюто

През последните години на пазара се появиха различни  видове зърна и брашна.

 

Все повече стават магазините за здравословни храни, където разнообразието е изключително богато. 

 

Ще се опитам да ви запозная с част от продуктите, които се намират на пазара. Не трябва да забравяме, че  брашното е богато на фибри и витамини от В групата . 

 

Младите хора допускат голяма грешка, като отказват да консумират хляб. По мои наблюдения, от хляб не се напълнява, стига да се консумира  в по-малки количества.

 

Хлябът е изключително полезна храна и не трябва да се отказваме от него.

 

Ще ви представя тези зърнени продуки, които най-често се откриват в редовните магазини.

 

Пшеница – грухана

 

Използва се за варене, консумира се както подсладена и във вид на десерт, така също и като  гарнитура.

 

Булгур

 

Твърда пшеница, счукана - ползва се за готвене и като заместител на ориз.

 

На пазара  се предлага и в съвсем ситен вариант, който се използва само накиснат в топла вода, като компонент на салати.

 

Пшеничен грис


7209

 

Ползва се за малки деца, за сладкиши, за панировки, за хляб и допълнения към различни ястия.

 

Брашно

 

Черно, ръжено, грахам - от него се приготвят диетични хлябове. Много често се смесва с малко бяло брашно, за по-добро качество на  хляба.

 

Бяло брашно


7206

 

От него основно се приготвят хлаб, пити, пици,сладкиши. Използва се и като допълнение към различни видове ястия.

 

Пшенично нишесте

 

От него се правят кремове, добавя се към сладкиши с брашно, употребява се и за сгъстяване на сосове.

 

Царевица


7208

 

Използва се за варене, като гарнитура и като съставна част от някои ястия.

 

Царевично брашно

 

Използва се за направата на качамак, царевичен хляб, става за паниране. Класифицира се и като съставка за правене на сладкиши.

 

Царевично нишесте

 

Също като пшеничното, използва се за кремове, сладкиши и сгъстяване на сосове.

 

Елда


7203

 

Изключиелно полезна зърнена храна. Може да се ползва като заместител на ориза.

 

От нея се приготвят каши и гарнитури към месо. Преди да се приготви, се запича или се запържва в масло.

 

Овесени ядки


3989

 

Изключително популярни в последните години като диетични храна.

 

Консумират  се сварени, накиснати, в състава на диетични хлябове  и в сладкиши. Предлагат се и като брашно.

 

Надявам се информацията да ви е от полза. Не пренебрегвайте различните зърнени култури.

 

Рецепти