През последните години на пазара се появиха различни видове зърна и брашна.
Все повече стават магазините за здравословни храни, където разнообразието е изключително богато.
Ще се опитам да ви запозная с част от продуктите, които се намират на пазара. Не трябва да забравяме, че брашното е богато на фибри и витамини от В групата .
Младите хора допускат голяма грешка, като отказват да консумират хляб. По мои наблюдения, от хляб не се напълнява, стига да се консумира в по-малки количества.
Хлябът е изключително полезна храна и не трябва да се отказваме от него.
Ще ви представя тези зърнени продуки, които най-често се откриват в редовните магазини.
Пшеница – грухана
Използва се за варене, консумира се както подсладена и във вид на десерт, така също и като гарнитура.
Булгур
Твърда пшеница, счукана - ползва се за готвене и като заместител на ориз.
На пазара се предлага и в съвсем ситен вариант, който се използва само накиснат в топла вода, като компонент на салати.
Пшеничен грис
Ползва се за малки деца, за сладкиши, за панировки, за хляб и допълнения към различни ястия.
Брашно
Черно, ръжено, грахам - от него се приготвят диетични хлябове. Много често се смесва с малко бяло брашно, за по-добро качество на хляба.
Бяло брашно
От него основно се приготвят хлаб, пити, пици,сладкиши. Използва се и като допълнение към различни видове ястия.
Пшенично нишесте
От него се правят кремове, добавя се към сладкиши с брашно, употребява се и за сгъстяване на сосове.
Царевица
Използва се за варене, като гарнитура и като съставна част от някои ястия.
Царевично брашно
Използва се за направата на качамак, царевичен хляб, става за паниране. Класифицира се и като съставка за правене на сладкиши.
Царевично нишесте
Също като пшеничното, използва се за кремове, сладкиши и сгъстяване на сосове.
Елда
Изключиелно полезна зърнена храна. Може да се ползва като заместител на ориза.
От нея се приготвят каши и гарнитури към месо. Преди да се приготви, се запича или се запържва в масло.
Овесени ядки
Изключително популярни в последните години като диетични храна.
Консумират се сварени, накиснати, в състава на диетични хлябове и в сладкиши. Предлагат се и като брашно.
Надявам се информацията да ви е от полза. Не пренебрегвайте различните зърнени култури.